Látogatható az idősotthon – Szigorú szabályok mellett fogadhatják a családtagokat
Fotó: Illusztráció

A múlt hétvégétől újra fogadhat látogatókat a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ Pacsirta utcai és Rozsnyai utcai idősek otthona. A személyes látogatásra csak előre egyeztetett időpontban, kedden vagy csütörtökön van lehetőség. Egy-egy alkalom időtartama nem haladhatja meg a 30 percet, maszkviselés és a védőtávolság betartása mellett.

A koronavírus-járvány miatt, biztonsági okokból hosszú heteken át nem lehetett meglátogatni az idős rokonokat a bentlakásos intézményekben. Az ellátottak lelki egészségének védelme érdekében viszont most újra megteremtik a hozzátartozókkal, családtagokkal való kapcsolattartás lehetőségét Nyíregyházán. A járványügyi helyzetet, az ellátottak és a munkatársak átoltottságát értékelve április 24-től újra van lehetőség látogatókat fogadni a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ Pacsirta utcai és Rozsnyai utcai, idősek tartós bentlakásos ellátását biztosító telephelyein.

Szigorú szabályok

A személyes látogatás előre egyeztetett időpontban, legfeljebb heti 2 alkalommal, keddi és/vagy csütörtöki, a csomagfogadásra korábban kijelölt és már megszokott napokon, érintésmentes módon lehetséges. A látogatás időtartama nem haladhatja meg a 30 percet, egy ellátottat egyszerre legfeljebb 2 fő – kizárólag egészséges személy – látogathat. A látogatóknak eleget kell tenniük a mindenkor hatályos járványügyi előírásoknak, különösen a maszkviselés, a távolságtartás és a kézfertőtlenítés vonatkozásában. Kivételként, az intézményvezető megítélése szerint igen súlyos állapotú ellátott esetén egy fő nagykorú személy az intézmény által meghatározott rend szerint látogathatja a szépkorú ellátottat.

Külön látogatótér

Az intézmény a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében a látogatásra külön látogatótérben biztosít lehetőséget, úgy, hogy a látogató és az ellátott külön helyiségben tartózkodik, de egymást üvegen keresztül jól látják és hallják, ugyanakkor közvetlen kontakt nem valósul meg. A látogatás során, a látogatótérben folyamatosan légtisztító berendezés üzemel, a látogatást követően pedig gondoskodnak a látogatótér fertőtlenítéséről és a helyiség levegőjének cseréjéről. A látogatótér fűtött, a látogató kabátjának és egyéb tárgyi eszközeinek elhelyezésére ebben a helyiségben fogast biztosítanak. A látogatótérből az épület más helyisége nem közelíthető meg, az épületbe történő belépéskor ellenőrzik a látogatók testhőmérsékletét. Az intézmény kéri az ellátottak és hozzátartozóik türelmét és megértését.

Nagy Boglárka