Idén is TeSzedd!
Így akár 8 órát is letudhatnak a kötelező 50-ből a diákok.

Ez alkalommal is teljesíthetik a kötelező közösségi szolgálat (KÖSZI) egy részét a diákok a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akcióban. Az 5. TeSzedd! akciót 2015. május 15–17. között szervezik meg szerte az országban. A programhoz kapcsolódóan akár 8 óra környezetvédelmi irányú közösségi szolgálatot is megvalósíthatnak a fiatalok, ha az iskola, amelyben tanulnak, csatlakozik az országtisztító akcióhoz és megszervezi a szemétszedést. Regisztrálni 2015. május 7-éig lehet a www.teszedd.hu weboldalon.

A közösségi szolgálat teljesítése azon diákok számára kötelező, akik 2016-ban vagy azt követően érettségiznek: 2016. január 1-jétől a KÖSZI az érettségi bizonyítvány kiadásának feltétele. A fiataloknak összesen 50 órát kell eltölteniük közösségi szolgálatban például egészségügyi, oktatási vagy éppen környezet- és természetvédelemi tevékenységgel.

FORRÓ NYOMON A HULLADÉK UTÁN

A TeSzedd! keretében 5 óra közösségi szolgálatot lehet teljesíteni. Ebből 1 óra a felkészítésen, 3 óra a szemétgyűjtésben és 1 óra az akció utáni értékelésen való részvétel. Ezen kívül lehetőség van előzetesen – legfeljebb 3 órában – részt venni a szemetes helyek felkutatásában, azaz a TeSzedd! helyszínének kiválasztásában.
A közösségi szolgálat szervezője minden esetben – így a TeSzedd! kapcsán is – az iskola, így ott dől el, mely diáknak hány óra (5 vagy 8) közösségi szolgálat teljesítésére biztosítanak lehetőséget. Az iskola feladata a közösségi szolgálat kapcsán a szükséges dokumentáció elvégzése, így például a gyerekek jelentkezésének és a szülők hozzájárulásának begyűjtése ahhoz, hogy a diákok részt vehessenek a TeSzedd! akcióban. Szintén az iskola biztosítja a diákok felügyeletét a szemétgyűjtés ideje alatt.

BIZTOSÍTJÁK AZ ESZKÖZÖKET

Az 5. TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! szemétgyűjtési akciót a Földművelésügyi Minisztérium megbízásából az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság (OKTF NHI) szervezi. Az akció keretében az OKTF NHI biztosítja az iskolák számára a szemétszedéshez szükséges eszközöket (pl. kesztyűk, zsákok, kötözők), valamint a felkészítést és értékelést segítő oktatási segédanyagot is eljuttat az intézményekbe. Szintén az OKTF NHI gondoskodik a diákok és pedagógusok által összegyűjtött szemét elszállításáról és ártalmatlanításáról.

(Fotó: szelektalok.hu)