Idén is lesz Rally EB Nyíregyházán, belvárosi gyorsasági szakasszal
Idén is lesz Rally EB Nyíregyházán, belvárosi gyorsasági szakasszal

Bár a koronavírus-világjárvány alaposan felforgatta a Rally Európa-bajnokság programját, júliusban aztán mégis elrajtolhatott a FIA ERC 2020-as szezonja. Az első állomás Olaszország volt, ezt követte augusztusban Lettország, október elején Portugália, november 6–8. között pedig újra Magyarország ad otthont a megmérettetésnek, ezúttal is nyíregyházi központtal.

2018 óta hagyomány, hogy minden ősszel – néhány napra – raliautók lepik el Nyíregyházát. Két évvel ezelőtt 150 versenyző autójának motorja bőgött fel és mérettette meg magát az I. Nyíregyháza Rallyn. A verseny igazi kuriózum volt, hiszen akkor rendezték meg először, ráadásul a Truck Race Promotion Kft. a Kelet Autósporttal közösen ezzel pályázott az Európa-bajnoki verseny megrendezésére, 2019-tõl ötéves időtartamra. A tervből aztán valóság lett. Idén november 6–8. között már másodjára adhatunk otthont ilyen futamnak, ugyanis jelen állás szerint 2020-ban is lesz Rally Európa-bajnokság Nyíregyházán (is) – tájékoztatta a Nyíregyházi Napló szerkesztőségét Õry Tamás, a verseny promótere, aki hozzátette, mivel a járvány miatt módosítások történtek a verseny naptárában, ezért nem a Rally Hungaryn fog eldőlni a bajnokság (Magyarország után a Kanári-szigeteken folytatódik, és Belgiumban ér véget a verseny), vagyis még izgalmasabb csatákat láthatunk majd.

Háromnaposra tervezik

A Rally Európa-bajnokság most is három napig tart majd, az útvonala pedig a tavalyi versenyhez hasonló. A szervizparknak a Nyíregyháza, Tokaji út 4. szám alatt található Vásártér – Nagybani és Zöldségpiac – területe ad otthont, a rajtnak és a célnak a Kossuth tér, a Zemplénben, illetve a tokaji régióban pedig a gyorsaságik lesznek. Természetesen nem marad el a belvárosi gyorsasági sem Nyíregyházán, valamint a Szuperspeciál (a raliban egy versenyzésre lezárt útszakaszt jelent, itt kettő versenyző indul párhuzamosan egy kisebb, jobban belátható pályán) a Rabócsi Ringen.

Szigorú szabályok betartásával

– Ami változik, hogy a járványhelyzet miatt rengeteg olyan nemzetközi és hazai előírásnak kell megfelelnünk, ami befolyásolja a rendezvény szervezését. A szervizpark például ezúttal a nézők elől elzárt terület lesz, és ez vonatkozik a versenyközpontra is. Szigorúan el kell különítenünk ugyanis a versenyzőket, valamint a sportszemélyzetet a közönségtől, de természetesen a futamokat testközelből láthatják majd – folytatta.

A város jó példa

– A szervezők azon dolgoznak, hogy a jelenlegi járványhelyzetet figyelembe véve a lehetõ legbiztonságosabban meg tudják rendezni a versenyt. Erre pedig szerencsére Nyíregyházán is jó példák vannak. A közelmúltban több sikeres nemzetközi sportrendezvénynek is helyet tudott adni a város, gondolok itt a Tour de Hongrie-ra. Ebbe a sorba szeretnénk mi is beilleszkedni a Rally EB-vel – zárta Őry Tamás.