Idén is baby-boom várható az állatparkban

A Nyíregyházi Állatpark gondozójának feladata volt tavaly ősszel, hogy elkészítse a kis Rotschild zsiráf ebédjét, majd cumisüvegből meg is etesse. A Sóstón napvilágot látott újszülött zsiráf édesanyja ugyanis nem tudta, mit is kezdjen csemetéjével, így a zsiráfbébi ellátása a gondozókra hárult. A kis jövevények közül a zsiráfborjú születése adta a legtöbb munkát a Nyíregyházi Állatpark munkatársainak.

TÖBB MINT 160 KISÁLLAT SZÜLETETT

2014-ben bőséges volt a szaporulat a sóstói kertben: több mint 160 apróság látott napvilágot. A csöppségek jó része az Európai Fajmegőrzési és Törzskönyvi Programban kihelyezett szülőállatok utódai. Született Sóstón sátánmajom bébi, nagy kudu, ománi tehénorrú rája, binturong és még kis zsiráf is. Szép számban jött utánpótlás a főemlősökből. Megszületett a várva várt sátánmajom bébi, akiről fekete színe és fehér arca hamar elárulta, hogy hím, született gereza kölyök, illetve a vörös varik, a gyűrűsfarkú és a sárgaszakállas makik is szépen szaporodtak. Patás utódokból sem volt hiány, szitutunga bébi is napvilágot látott, született indiai antilop, zebracsikó, kétpúpú teve és alpaka is. Szaporodtak az állatpark nagymacskái is, a leopárdok legnagyobb termetű és legritkább alfajánál, a perzsa leopárdoknál is kopogtatott a gólya.

ORSZÁGOS SZENZÁCIÓ

Az országban először született nagy kudu, amely a második legnagyobb antilopfaj a világon, és szaporodott az ománi tehénorrú rája, ez a születés a szakembereket is meglepte, hiszen ezek a tengeri porcos halak fogságban nehezen hoznak utódot.

MÉG A GONDOZÓK IS MEGLEPŐDTEK

2014-ben a Nyíregyházi Állatpark dolgozóinak a legnagyobb meglepetést a binturong okozta. Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark osztályvezetője elmondta, a gondozókat is meglepte, hogy az addig egyedül élő nőstény mellett az egyik reggel két aprócska szőrös kölyköt találtak. Az eseményre, bár első hallásra furcsának tűnhet, van magyarázat: az ivarérett nőstény az előző tartóhelyén, a Párizsi Állatkertben csapatban élt, s a Nyíregyházi Állatparkba már vemhesen érkezett.

IDÉN IS BABY-BOOM VÁRHATÓ

A Nyíregyházi Állatpark dolgozói idén is igazi baby-boomra számítanak, és lesznek nem mindennapi események is. Vemhes ugyanis a sóstói kert szélesszájú orrszarvúja és az afrikai elefánt tehén is.

F. A.