Huszonegy ország mintegy 120 versenyzője a jet-ski Eb-futamon, Nyíregyháza-Leveleken
Fotók: Kohut Árpád

A Nyíregyháza melletti Leveleki-víztározón rendezik meg a hétvégén a jet-ski Európa-bajnokság magyarországi futamát, amelyen 21 ország mintegy 120 versenyzője áll rajthoz.

Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára a rendezvény csütörtöki, nyíregyházi megnyitóján elmondta, dinamikusan fejlődik az autó-motorsport egyik szakágának tekintett jet-ski, amelyet egyre több fiatal szeretne kipróbálni.

Az Eb rendkívüli esemény, Magyarország legutóbb tizenhárom évvel ezelőtt rendezett hasonló versenyt, azóta sok minden változott ebben a sportban is, ezeket a változásokat a szélesebb közönséggel is meg kell ismertetni. Kitűztük célul, hogy kiemelt hazai, nemzetközi eseményeket rendezzünk az országban, nem csak Budapesten,  hanem a vidéki városokban is, hiszen ezáltal is meg tudjuk ismertetni Magyarországot és a városainkat a külföldiekkel, a versenyzőkkel, a sportszakemberekkel és a sportszerető közönséggel.

- hangoztatta az államtitkár.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Kohut Árpád

Szabó Tünde hangsúlyozta, a kormány támogatja a nemzetközi sportesemények magyarországi megrendezését, így például a novemberi, szintén Nyíregyházán sorra kerülő rali Európa-bajnoki (ERC) futamot is.

A magyar jet-ski szövetség februárban nyerte el a három állomásos Eb második futamának rendezési jogát. Czeller Béla szövetségi elnök a megnyitón elmondta, a tavaly V4-es versenyt is lebonyolító leveleki tavon a kilencévestől a hatvannégy évesig minden korosztály képviselteti magát, a megmérettetésen a magyar válogatott 31 sportolóval vesz részt.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Kohut Árpád

A nevezéseket nem zárták még le, de az eddigi adatok alapján körülbelül 120 versenyző állhat rajthoz pénteken, szombaton és vasárnap - mondta el újságíróknak a megnyitót követően Czeller Béla. Hozzátette, mivel a magyarországin kívül már csak Horvátországban rendeznek futamot, a leveleki verseny komolyan beleszámít az Eb végkimenetelébe.

Legalább öt éremre számítok, aki itt most nyerő pozícióba kerül, annak már könnyebb lesz behúzni a horvátországi futamot, tehát nagyon komoly verseny ígérkezik.

- fogalmazott.

A kiírás szerint péntektől 13 kategóriában rendeznek futamokat, lesznek teljesítmény szerinti, ülő, álló, férfi és női, illetve freestyle kategóriák is. Előbbiben a gyorsaság számít, utóbbiban pedig különleges trükköket mutatnak be a versenyzők. 

- Nyíregyháza városa nagyon sokat fordít a sportlétesítmények fejlesztésére, és örömmel látja azokat, akik egy-egy sportrendezvényre ide érkeznek. A szövetséggel közösen anno elhatároztuk, hogy amennyiben mód van rá, szívesen rendezünk versenyt a sportág legjobbjainak, és büszkék vagyunk arra, hogy több mint egy évtized után ismét Magyarország, ezen belül Nyíregyháza és Levelek a házigazda - mondta Halkóné Dr. Rudolf Éva, a Köznevelési, Kulturális és Sport Bizottság elnöke. 

A Leveleki tóra kilátogatók akár 600 lóerős gépek 150 kilométer/órás látványos száguldását is követhetik majd a helyszínen, ahol minden napon ingyenesen lehet megtekinteni a futamokat. Pénteken időmérő edzésekkel kezdődik a verseny, és csak a legjobbak kvalifikálhatják magukat a szombati és a vasárnapi döntőkre. 

 

MTI/Dankó László

Kapcsolódó galéria

Jet Ski Eb megnyitó a Kossuth téren