Huszármajmok érkeztek a Nyíregyházi Állatparkba
Fotó: Nyíregyházi Állatpark

Négy fiatal hím huszármajom érkezett a Nyíregyházi Állatparkba. A 2020-ban és 2021-ben született állatokat az Európai Fajmegőrzési Program keretében helyezték át egy lengyel állatkertből. 

Földimogyoró volt a délelőtti csemegéjük a Lengyelországból érkezett huszármajmoknak a Nyíregyházi Állatparkban csütörtök délelőtt. A fiatal hímekből álló 4 fős csapat az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkezett és most, hogy a karanténidőszak lejárt, már a látogatók is megtekinthetik őket a külső kifutóban.

– Nagy álmunk volt ennek a fajnak a bemutatása, hiszen egy olyan különleges főemlősről van szó, ami a leggyorsabb a világon, 3 másodperc alatt akár 50 km/óra sebességre is fel tud gyorsulni. Alapvetően Nyugat- és Kelet-Afrikában őshonosak. Kétféle módon éltek családokban a természetben, vagy egy hím él sok-sok nősténnyel egy háremet alkotva, vagy pedig agglegény csoportokba tömörülnek. Ez utóbbi látható itt a Nyíregyházi Állatparkban is – mondta el Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark oktatási osztályvezetője.

A cerkóf-félék családjába tartozó állatok elsősorban talajlakó életmódot élnek. Fajnevüket a hímekre jellemző kackiás bajuszról kapták. Hosszú, megnyúlt végtagjaikkal és lekerekített, rövid ujjaikkal testfelépítésük a futáshoz alkalmazkodott, és ezt ki is használják, hiszen a huszármajmok a ragadozók támadásai ellen gyorsaságukkal védekeznek. A Nyíregyházi Állatpark kifutójában pedig egy különleges helyzetből is megtekinthetőek.

– Alapvetően állatparkunk egy nagyon fiatal kert, hiszen 26 esztendősen vagyunk mindösszesen és az első ikonikus kifutórendszer ez volt, ahol annak idején az oroszlánokat mutattuk be. Most azonban már a főemlősök vették ezt birtokba, de a látogatók ugyanúgy élvezik, hogy üvegfalon keresztül lehet megcsodálni ezeket az állatokat – tette hozzá az oktatási osztályvezető.

Révészné Petró Zsuzsától azt is megtudtuk, a huszármajmok állománya a természetben az erdőirtások és a vadászatuk miatt csökken. Alapvetően gyümölcsöket, gyökereket, gumókat, ízeltlábúakat, tojásokat és kisemlősöket fogyasztanak. A Nyíregyházi Állatpark ikonikus kifutójába érkezett 4 fős csapat tagjai pedig már bátran mozognak, a látogatók nagy örömére.