Húsvétra elkészül az India-ház – Európa legmodernebb rinocéroszháza épül Nyíregyházán

Várhatóan jövő tavaszra elkészül az India-ház a Nyíregyházi Állatparkban. A 820 millió forintos beruházás kivitelezése jelenleg 75 százalékon áll, a 2021-es húsvéti időszakra szeretnék megnyitni a látogatók előtt. Az új létesítmény elsősorban a három indiai páncélos rinocérosz háza lesz, de egy különleges cápamedencét is építenek az India-házban. 

Az ütemezésnek megfelelően halad az India-ház építése, az új létesítmény kívülről már szinte teljesen kész van, hamarosan elkezdődik a külső tereprendezés is. A beruházás célja, hogy megismerjék India állat- és növényvilágának egy részét az állatpark látogatói. A fő attrakció az indiai páncélos rinocéroszok háza lesz, jelenleg három ilyen állat van Nyíregyházán, két nőstény és egy bika. Mellettük óriáskígyók, különféle teknősök és madarak is beköltöznek majd az új létesítménybe. A másik nagy attrakció egy különleges cápamedence lesz, ahol feketefoltú szirtcápák fognak úszkálni. A látogatók le tudnak majd jutni a medence alsóbb szintjére, ahonnan a víz alatti élmény is eléjük tárul majd. 

Európa legkorszerűbb létesítménye

Jelenleg a most épülő nyíregyházi számít Európa legmodernebb rinocéroszházának.

„Nemcsak azért, mert a legújabb. Ez is számít, de ez az eddigi tapasztalatokat is összegzi, mert mindig épülnek újabb és újabb állatházak. Akkor derül majd ki, hogy jó vagy sem, amikor elkezdik az állatok használni. Állandó mozgásban van az európai szakma, kicseréljük a tapasztalatokat, és ami máshol nem vált be, azt az újabb házaknál sikerül kiküszöbölni. Például nem mindegy, hogy ezek a hatalmas nagy acélajtók hogy záródnak, hiszen itt 3-4 tonnás állatokról van szó, nem mindegy, hogy a gondozó hogy tud közlekedni az állattól, hogy tudjuk a gondozót megvédeni, hogy tudjuk az állatot minél stresszmentesebb helyen tartani” – mondta Gajdos László, a Nyíregyházi Állatpark igazgatója.

Így például ezek a rácsok is úgy lettek kialakítva, hogy a gondozók még kényelmesen átférjenek rajta, ha bármi probléma adódna az állatok között. A látogatótér egy 60 férőhelyes, többfunkciós oktató- és közösségi tér lesz, amelyet élőnövényes dekoráció, illetve indiai motívumokat tartalmazó domborművek díszítenek majd. 

Húsvétra elkészül

Az állatpark rengeteg látogatót csalogat Sóstóra és Nyíregyházára, a megújulás azonban mindig fontos – mondta dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere a pénteki bejáráson. Az India-ház a tervek szerint 2021 tavaszán, húsvétra fogja megnyitni a kapuit a vendégek előtt. 

„A kivitelezési munkák most befejeződnek decemberben és jönnek a belső dolgok, az állatok beszoktatása. Ez egy 820 millió forintos, európai uniós forrásból nyert pályázatból épül. Én azt gondolom, ez a beruházás tovább viszi azt a folyamatot, amit az elmúlt években 1-1 látványos elemmel meg tudtunk oldani, ilyen volt például az Andok-ösvény, a Viktória-ház. Ez a mostani az állatkert színvonalához illő és azt bővítő nagy beruházás lesz. Természetesen nem az utolsó, mert már készülünk arra, hogy a Jégkorszak beruházást is tudjuk indítani” – tette hozzá dr. Kovács Ferenc.

Eredményes volt a nyár

Gajdos László, az állatpark igazgatója azt is elmondta, a tavaszi időszak után jó nyarat zártak. Bár a külföldi turisták és a gyerekcsoportok nem jöttek, sok magyar család választotta a Nyíregyházi Állatparkot. Ahogy az igazgató fogalmazott, jövő tavaszig elég most a muníciójuk, abban reménykednek, hogy tavasszal már újra beindulhat az élet és elindul a turistaforgalom is.