Várják az önkénteseket – A Magyar Vöröskereszt számos karitatív tevékenységet végez

Adminisztratív feladatok ellátására várja az önkéntesek jelentkezését a Magyar Vöröskereszt. A karitatív szervezet ebben az évben a járványhelyzet miatt nem tudja megrendezni az év végi adománygyűjtő akcióját, ezért egy új kampányt indítanak november közepétől. Ebben a hónapban pedig a véradókat köszöntik majd, de nem a hagyományos, ünnepi keretek között. 

A Magyar Vöröskeresztet leginkább a véradás szervezési tevékenysége miatt ismerik, emellett azonban számos karitatív feladatot vállalnak. Idén tavasszal például bekapcsolódtak az Országos Mentőszolgálat határ menti ellenőrző feladataihoz, a szervezet munkatársai és önkéntesei napi 10 órán át mérték a beérkezők hőmérsékletét, illetve adatokat rögzítettek. A koronavírus-járvány miatt továbbra is várják az önkéntesek jelentkezését.

„Most megváltozott a feladatunk, erre az időszakra is kaptunk felkérést az Országos Mentőszolgálattól. A nyíregyházi irányítóközpontba várjuk most az önkéntesek jelentkezését, amit a Vöröskereszt Szabolcs megyei szervezete fog össze, mi szervezzük az önkénteseket, mi készítjük el az időbeosztást és egy adminisztratív feladat ellátására hívjuk most azokat, akik tudnak áldozni erre a szabadidejükből, adatrögzítést kell végezni” – mondta Gurály Edina, a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének igazgatója.

A fiatalok és az idősebbek jelentkezését is várja a Magyar Vöröskereszt, fontos azonban, hogy csak olyanok jelentkezzenek, akik biztonsággal kezelik a számítógépeket és tudják rögzíteni az adatokat. 

Ünnepi adománygyűjtés

Lassan közelednek az ünnepek, ilyenkor talán még aktívabb a Vöröskeresztnél az adománygyűjtő tevékenység, a „Csak egy kis apróság” elnevezésű kezdeményezésben jó partnerek voltak az iskolák, ezt idén negyedik alkalommal szervezték volna meg, viszont a járványügyi szabályok nem teszik lehetővé, hogy az iskolákban gyűjtsék össze az adományokat. Ennek pótlására november közepén indítanak egy adománygyűjtő kampányt, ahol akár a pár száz forintos segítség is sokat jelenthet, főleg azért, mert a járvány miatt akár olyanok is megjelenhetnek idén adománykérőként, akik eddig korábban még nem szorultak segítségre. 

Véradókat köszöntenek

Ebben a hónapban pedig a véradók munkáját is megköszöni a szervezet.

„A Vöröskeresztnél az ünneplés nem csak decemberben kezdődik el a klasszikus ünnepekkel. A mi klasszikus ünnepünk minden évben már novemberben elkezdődik, ez a véradóknak a köszöntése. Ez az a hónap, amikor települési és munkahelyi ünnepségeken meg szoktuk köszönni azoknak a véradóknak az elköteleződését, akik már nagyon sokszor nyújtották karjukat. A résztvevők a pandémiás helyzet miatt egyre inkább elmaradnak a rendezvényekről, ezért arra számítunk, hogy a véradóünnepségek is hasonló módon zajlanának. Ennek ellenére nem feledkezünk el a véradókról. A területi vezető kolléganők, illetve a véradásszervező kolléganők gondoskodni fognak arról, hogy ebben az évben is méltóképpen megemlékezzünk a rendszeres véradóinkról” – tette hozzá a megyei igazgató.

Az önkéntesek szerepe azért is fontos, mert egyetlen véradással három betegen is lehet segíteni, mivel a levett vérből plazmakészítmények, vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátum készül.