Húsvéti töltött káposzta recept Jancsi papától – Így készül a szabolcsi változat

Már a Napló egyik múlt heti számában is írtunk a nyíregyházi Iglai Jánosról, aki bizonyítottan jól veszi az akadályokat, már ami az önkéntes karantént illeti: egy ilyen nem várt elzárás ideje alatt is finomságokat varázsol az asztalra, ötleteit pedig a közösségi portálon is megosztja. Ezúttal arra kértük, hogy mutassa be nekünk: Nyíregyháza legismertebb hobbiszakácsa hogyan készíti el a szabolcsi töltött káposztát. (Megjelent a Nyíregyházi Napló online kiadásának április 9-ei számában.)

 

Hozzávalók: 1-2 fej káposzta, 0,5 kg lapocka, 25–30 dkg füstölt húsos szalonna, 25 dkg kukoricadara (kásadara), 1 nagy fej vöröshagyma, fokhagyma ízlés szerint, 1 paprika, 1 paradicsom, pirospaprika, só, bors, darált pri­ta­minpaprika (esetleg gulyáskrém és ételízesítő).

Elkészítése: A felforrt vizet sózzuk, beletesszük a torzsájától „megszabadított” káposztafejet. Ahogy válnak le a levelek – és már „hajlékonyak”, kiszedegetjük azokat, félretesszük. Ha kihűlt, a vastagabb ereket levágjuk róla.

A ledarált füstölt szalonnát odatesszük egy serpenyőbe, ha lepirult, mehet hozzá szintén a ledarált vörös- és fokhagyma, kicsit később pedig a ledarált paprika és a paradicsom, azaz egy jó lecsós alapot készítünk. Ebbe tehetünk még darált pritaminpaprikát és esetleg gulyáskrémet is, valamint borsot, csípős paprikát, ízlés szerint.

A darát alaposan átmossuk és összekeverjük a közben ledarált lapockával, valamint a serpenyőben elkészített lecsós alappal.

Öntünk rá olajat, ha száraznak találjuk, még fűszerezhetjük esetleg sóval, ételízesítővel. Lényeg, hogy jó fűszeres és zsíros legyen, a kukoricadara így kívánja.

Ezután a felezett vagy harmadolt káposztalevelekbe betöltjük.

Főzése: A lábas alját beterítjük a kimaradt káposztalevelekkel, erekkel, aztán szépen belerakjuk körbe a megtöltött káposztákat is, több sorban.

Teszünk közé szalonnabőrt és szalonna-, valamint kolbászdarabokat.

Felöntjük lehetőség szerint házi paradicsomlével, de ha nincs, sűrített paradicsommal és a hozzáadott vízzel.

Lehet tenni még bele ízlés szerint gulyáskrémet, ételízesítőt is.

Ezután ráteszünk egy tányért, hogy ne mozgolódjanak a megtöltött káposzták. Fontos, hogy mindegyik a lében legyen, így főnek meg szépen, egyenletesen.

Fedő alatt, kis lángon megpároljuk őket, kb. 25–30 perc alatt (figyeljünk, ez tovább fő, mint a rizses változat).

„Jó étvágyat és kellemes főzőcskét kívánok hozzá. Én ezt a receptet egy az egyben egy régi kedves ismerősünktől, Szenderákné Deli Annától vettem át, s főztük meg anno a Sóstói Múzeumfaluban, nagy közönségsikert aratva vele...”