Húsvét a templomokban, Sóstón és a futópályán
Fotó: Szarka Lajos

Miután a húsvét elsősorban keresztény ünnep, ajánljuk a különböző felekezetek ünnepi programjait, a sóstói szabadtéri lehetőségeket és egy sportrendezvényt.

 

A Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban Palánki Ferenc megyés püspök tart szertartást nagypénteken, urunk szenvedésének ünnepén, majd vasárnap a feltámadás alkalmára.

Nagyszombaton 20 órától Bosák Nándor nyugalmazott püspök atya a húsvéti vigília szertartását végzi.

Zenés áhítatra várják a híveket vasárnap 18 órára, az evangélikus nagytemplomba.

A Szent Miklós székesegyházban nagypéntektől királyi imaórák lesznek, déli istentisztelettel. A Szent sír díszítése, a sírbatételi vecsernye és az éjfélig virrasztás szerepel a görögkatolikus hívők templomi ajánlásában. Nagyszombaton Szent Bazil liturgiája lesz, majd vasárnap is, pászkaszenteléssel.

Hétfőn ugyancsak 17.30-tól liturgia és vecsernye várja a hívőket.

Nagypénteken kezdődik a falusi húsvét a Sóstói Múzeumfaluban. Ettől a naptól lehet tojást festeni, és készül a hagyományos sárga túró, meg a pászka. Nagyszombaton református asztalt terítenek és beregi textilkiállítás fogadja a látogatókat. Vasárnap a Lenka Műhely programját ajánlják a családoknak. Húsvéthétfőn aztán a Nyírség Táncegyüttes eltáncolja a locsolkodást. Lesz református istentisztelet, vásári komédia és tavaszi falujárás. A Túristvándi csűrben értéktáras kiállítás nyílik, hétfőn aztán folytatódik a tojásfestés, tánctanoda, kölnivízkészítés, falusi vásár és kosaras körhinta is lesz a skanzenben.

Az állatpark az eddigi 5 ezer állat mellett egy újszülött vízilóval gyarapodott a közeli napokban. Húsvét idején is mindennap délelőtt 11-től, majd 13 órától lesz fókashow és tevegelés.

Húsvét idején retró járat közlekedik Sóstóra. A nosztalgiabusz április 15-én, 17-én és 18-án, majd május 1-jén is indul.

A hétvégén ismét megszólal a sóstói szökőkút hang- és fényjátéka.

Két év szünet után ismét megrendezik a Nyuszi futást. Szombaton az Atlétikai Centrumba várják a mozogni vágyókat délelőtt 10 órától. A 400 méteres futás után cukorágyút és csocsót is kínálnak a szervezők.