Hulladékért virágot akció

Két héten át utalványt vagy növényi hulladékból készült komposztot kapnak azok, akik a különválogatott papír-, műanyag, öblösüveg, fém csomagolási hulladékokat, valamint italos kartondobozokat összegyűjtik, és leadják a hulladékudvarokban. Ez a Hulladékért virágot elnevezésű akció, melyet ismét megszervez Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata és az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. 2023. március 20. és április 1. között.

 

Az elkövetkező időszakban a hulladékgazdálkodás országosan is nagy változásokon esik majd át. Erről számolt be híradónknak Petró Árpád, az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. cégvezetője. A hulladékkal kapcsolatos tevékenységet úgy szükséges átformálni, hogy az ország az uniós elvárásoknak megfelelően tudjon csomagolóanyagot visszatermelni. Ehhez olyan akciósorozatokat szerveznek, mellyel a lakosságot közvetlenül bevonják a szelektív hulladékgyűjtés folyamatába. Ezek a tanító célzatúnak is nevezhető programok segítik az embereket a hulladékgyűjtés helyes gyakorlatára.

„Ha nem gyűjtenénk szelektíven a hulladékot, akkor végül ellepne bennünket a hulladék és a szemét, s a környezettől kellene új zöldterületeket elszakítani ahhoz, hogy hulladéklerakókat építsünk magunknak. Én úgy gondolom, hogy a termelési folyamatokba történő visszafordítása a szelektív hulladéknak egy nagyon fontos nyersanyagot tud biztosítani. Ahhoz, hogy a körforgásos gazdálkodás továbbra is fennálljon, hogy tudjuk biztosítani az ipar számára azt a nagyon fontos nyersanyagot, ami nem az elsődleges energiaforrásokat terheli meg, hanem másodlagos nyersanyagból újra ipari terméket tudnak előállítani” – nyilatkozta Petró Árpád.

Jutalom a szelektív hulladékgyűjtésért

A gyűjtő helyszínek: a Korányi Frigyes utca 3. sz. alatti Hulladékudvar, valamint a Kerék utca 1. sz. alatti Hulladékudvar. A kifejezetten csomagolási hulladékra fókuszáló akció során a lakosok begyűjtött hulladékait lemérik, majd egy meghatározott tarifa alapján díjazzák őket. Utalványt vagy zöldhulladékból készülő komposztot kapnak cserébe, minél több a hulladék, annál több a jutalom.

Lukács János lakos éppen a helyszínen volt, és már a 3 és fél zsáknyi komposztot pakolták a gépjárművük csomagterébe. Azt mesélte, hogy rendszeresen szelektíven gyűjtik a hulladékot, most több mint 70 kg papírhulladékot hoztak.

Eredményes akció

Petró Árpád elmondta, az utóbbi időszakra jellemző, hogy csökkent a hulladékudvarok látogatottsága. Ez viszont nem azt jelenti, hogy kevesebben gyűjtik szelektíven a hulladékot, hanem a cég egyéb, a lakosok számára biztosított lehetőség, például a házhoz menő hulladékgyűjtés során már eleve összegyűjti azokat. Az akciók sikeresek, ezt az év végi adatok is bizonyítják. A szelektív hulladékgyűjtés a pénztárcáknak is kedvez, hiszen így kisebb űrtartalmú kommunális hulladékgyűjtőre lesz szükség, és ezzel arányosan csökken a közszolgáltatási díj is.