Hulladék – Folyamatosan dolgoznak az illegális lerakók felszámolásán

Örökzöld téma az illegális hulladéklerakók helyzete, azok feltárása és felszámolása. Másfél éve alakult a megyei hulladékgazdálkodási osztály, akikhez azóta 948 bejelentés érkezett. A környezetet szennyezőket, illetve a telektulajdonosokat több százezres végrehajtási vagy hulladékgazdálkodási bírsággal is büntethetik.

 

Elképzelni is nehéz, mi mindent találnak a környezetvédők az illegális hulladékhegyek között. A kommunális szemét mellett építési, bontási és veszélyes hulladék, azbeszt pala, autóbontásból származó maradék, kárpit, gumi, ipari és műanyag hulladék, minden előfordul. Nemcsak a környezetben élők szemét bántja, zavarja a közlekedést, de mindenekelőtt káros a természetre.

„2020-ban, amikor a körforgásos gazdaságot meghirdette a kormány, a programnak azóta is komoly részét képezi a körforgásos hulladékgazdálkodás. A hulladékgazdálkodásnál minél nagyobb arányú újrahasznosítást tűztek ki célul. Nagy feladatot is vállaltak, az illegális hulladék felszámolását. Tavaly, március 16-án alakult a Kormányhivatalon és a főosztályon belül a Hulladékgazdálkodási osztályon 19 fővel, akiknek jelentős feladata az illegális hulladéklerakóknak a felszámolása” – nyilatkozta Rozinka Zsolt, a Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályának vezetője.

Rengeteg illegális hulladéklerakó van a megye területén. Közérdekű bejelentés, vagy egy applikációs hulladék radar közreműködésével másfél év alatt 948 bejelentést fogadtak. Ezt vizsgálja folyamatosan a csapat, de saját hatáskörben is ellenőrzik a megye területét.

„Szerencsére, ha van kamerafelvétel, az alapján megpróbáljuk beazonosítani az elkövetőket, illetve ha a hulladékban található valamilyen azonosító dokumentum, akkor abban az irányban indulunk, de a végén az ingatlan tulajdonosa felel a hulladék elszállításáért, hiszen tulajdonosi kötelezettségek vannak. Amennyiben nincs meg az elkövető, akkor az ingatlan tulajdonosát szólítjuk fel a hulladékok elszállítására” – mondta a főosztályvezető.

Meglepő, hogy a majdnem ezer bejelentés után közel 60%-ban, még a kötelezés kiküldése előtt önkéntesen elszállítja a tulajdonos a hulladékot. A végrehajtási, illetve a hulladékgazdálkodási bírság összege több százezer forint is lehet.