Hozzányúlni szabad! – Vadászok a Kállay Gyűjteményben
Fotó: Szarka Lajos

Szemléletformáló, érzékenyítő múzeumpedagógiai foglalkozásokat kínál a Kállay Gyűjtemény a természetvédelem, vadvilág és a felelős állattartás témakörében. Az apropó például a most is látható Fények és színek című kiállítás. Ennek keretében kötött együttműködési megállapodást a gyűjtemény a megyei vadászkamarával. A sajtótájékoztatón az élő múzeum víziójáról, és a Kállayak vadászati szenvedélyéről, az ennek kapcsán gyűjtött és őrzött dokumentumokról is szóltak a résztvevők. 

Fontos emlékem a gyerekeimmel olvasott Bambi című ifjúsági regény, melynek végén az olvasó megsiratja és nagyon sajnálja a kis gidát, hiszen a gyilkos vadászok kilőtték az édesanyját. Árva maradt. Hangot is adtam nemtetszésemnek egy vadászatban járatos kollégának, aki sebtében tájékoztatott a vadgazdálkodás jelentőségéről, természetről, túlszaporodásról és élőhelyekről. Így aztán már nem fogadtam kétkedve a hírt, hogy együttműködési megállapodást köt a látogatók javára a Kállay Gyűjtemény a megyei vadászkamarával. Nem vadászokat nevelünk, de mi is foglalkozunk gyerekekkel – mondta bevezetőjében a megyei vadászkamara elnöke.

„Több dologban is együtt tudunk működni. Egyrészt – ahogy elhangzott – a Kállayak vadásztak, és édesapám annak idején az utolsó Kállaynak még adott ki vadászjegyet itt, a megyében, tehát megvan a személyes kapcsolat. A másik, hogy mi is egy olyan pályázat keretén belül újítottuk meg a székházunkat, amely az Ismerd meg a vadászokat! címet viseli, és nagyon sok gyerekfoglalkozással dolgozunk évek óta. Évente 2 ezer körül fordulnak meg nálunk gyerekek. Jó volt ez a szó, hogy az érzékenyítés, kicsit igyekszünk felnyitni a gyerekek szemét arra, hogy a szokásos környezetből kiszakadva a természetben is nyitott szemmel járjanak, és ne csak a telefont nyomkodják és bámulják” – mondta ifj. Plavecz János Attila, a megyei vadászkamara elnöke.

Nyíregyháza alpolgármestere, egykori muzeológusként hivatkozik arra a nagy gyűjteményre, mely a vadászattal kapcsolatos dokumentumokhoz kötődik. Ismert, hogy a Kállayak nagy vadászok voltak, hódoltak ennek az úri hobbinak, így található a gyűjtemény raktáraiban jelentős trófeaanyag, és könyvek is a vadászattal kapcsolatban.

„Az, hogy egy ilyen szervezet, mint a vadászkamara és a Kállay Gyűjtemény, mely az alapítványán keresztül tud kötni egy szerződést, az azért nagyon fontos, mert a gyerekek, akik ide ellátogatnak, megismerkedhetnek egy olyan világgal, amit nem mindennap láthatnak. Megismerkedhetnek a vadászattal, egy olyan nagy kulturális háttérrel rendelkező eseménysorral, melyet sok évszázad óta csinálnak a magyar emberek, és kaphatnak egy olyan pluszt, mely a kultúrához is közelebb viszi őket. Másrészt a Kállay Gyűjteménynek azért jó, mert bejönnek, és megnézik a többi kiállítást, melyet igazából a Kállay Gyűjtemény nyújt számukra” – fogalmazott Nyíregyháza alpolgármestere, dr. Ulrich Attila.

New York-i múzeumi tapasztalatairól, alapvető felismeréseiről beszélt a tájékoztatón a Kállay Gyűjtemény Alapítványának elnöke. Támogatói státuszról, kutatási lehetőségekről, gyűjtőtáborról, ismeretbővítésről, egyáltalán az élő múzeum eszményéről beszélt.

„Most, ahogy a napjainkat nézem, elindult egy változás abban, hogy a múzeumi kiállításokhoz már rendezvények vannak. Elindult az, hogy gyerekeket próbálnak megszólítani, gyerekeket bevonni a múzeumba. Nem az van, hogy rászólnak: ahhoz ne nyúlj. Nyilván ki kell választani, megtalálni, hogy mi az, amit meg lehet fogni, meg lehet nézegetni. Kialakulóban az a rendszer, hogy részt vegyen a múzeum életében. Leülhet, beszélgethet. Nem csak passzívan végignézi a kiállításokat. Rendeznek nekik foglalkozásokat, amibe bele lehet csempészni a játékosság mellett a muzeológia dolgait, és akkor ez már élményszerű tudásszerzés lesz” – tájékoztatott dr. Riczu Zoltán, a Kállay Gyűjteményért Alapítvány elnöke.

Az biztos, hogy a hónap végéig múzeumpedagógiai foglalkozásokra várják az óvodásokat és kisiskolásokat a Kállay Gyűjteménybe a természetvédelem, vadgazdálkodás és felelős állattartás témájában. A szemléletformáló, érzékenyítő múzeumpedagógiai foglalkozásokra előzetes regisztrációt várnak a gyerekcsoportok vezetőitől. És az a hír is igaz, hogy nyári napközis tábort hirdet a Kállay Gyűjtemény. A részletekről később szólunk.

Kapcsolódó galéria

Vadászkamara és a Kállay Ház együttműködése