Hosszú hétvégék 2023-ban – Idén nem kell majd egy szombaton sem dolgozni

Négy darab háromnapos és két darab négynapos hosszú hétvégénk is lesz 2023-ban. Idén csak január elseje esett és majd augusztus 20-a fog hétvégi napra esni. A többi munkaszüneti napot szabadon tölthetjük majd az új évben.

Január 2-a volt az első munkanap 2023-ban. A diákok még a szünidőt töltik az év első hetében, a dolgozók viszont újra visszatértek a munkahelyekre. Az első napokban a karácsonyi és szilveszteri időszak után még sokszor nehéz visszarázódni az átlagos hétköznapokba, ezért általában az év elején már mindenki utánanéz, hogy az ünnepnapok vajon hétköznapra vagy hétvégére esnek az új évben.

Szombati munkanapok

A naptárakat átnézve rögtön láthatjuk az első jó hírt, 2023-ban ugyanis nem lesz egyetlen úgynevezett ledolgozós szombati nap sem. Ennek oka, hogy most egy ünnep sem esik majd keddre vagy csütörtökre, így nincs szükség plusz nap beiktatására egy négynapos hosszú hétvégéhez. Tavaly a dolgozóknak két szombaton is munkába kellett igyekezniük. A ledolgozások ellenére sem lesz majd hiány hosszú hétvégékből, két alkalommal pihenhetünk négy napon keresztül és négyszer felejthetjük el három napra a munkát. Így például május 1-jén, pünkösdkor, október 23-án és az újévkor is egy-egy hétfővel bővülnek a hétvégi szabadnapok.

Két- és háromnapos hétvégék

Háromnapos hosszú hétvégék április végén, május végén, október 21-e és 23-a között majd év végén lesz, négynapos pedig április közepén és karácsonykor. A nemzeti ünnepeink közül március 15-e szerdára, október 23-a hétfőre, augusztus 20-a vasárnapra esik 2023-ban. November elseje szerdára esik, így a Mindenszentek csak munkaszüneti napot jelent majd. Nagypéntek április 7-re esik, ezért április 7-e és 10-e között lesz a négynapos húsvéti hétvége. Pünkösd május végén lesz, 27-es és 29-e között lehetünk otthon. 2023 karácsonyi beosztása is változik, idén két munkanapra és egy hétvégi napra esnek az ünnepek, így december 23-a szombattól december 26-a keddig lesz munkaszünet. A következő szilveszteri időszak egy kicsit kényelmesebb lehet, mint az idei, hiszen 2024. január elseje hétfőre esik, így három napos hosszú hétvége lesz az év végi zárás. Az ünnepek miatti hosszú hétvégék a turizmus szempontjából sok előnnyel járnak. Így volt ez például 2022 év végén is, amikor december végén megteltek a szálláshelyek. A szilveszteri hétvégére összesen 225 ezer előfoglalás érkezett, ez meghaladta a 2021-es adatokat. 2023 a munkaszüneti napok terén növekedést hozott, hiszen tavalyhoz képest hat helyett kilenc ilyen nap lesz.