Hősök tere: képregényes könyv készült a magyar történelemről

Ezer év történelme Árpád vezértől Kossuth Lajosig. Ezzel a tematikával jelent meg képregény a Képes Krónikák Kiadó gondozásában a magyar történelemről. A kötet bemutatója csütörtökön délután volt a Móricz Zsigmond Könyvtár KépregényTárában. Az alkotók képviselőivel Kertész Sándor grafikusművész beszélgetett.

Magyar történelmi tabló bemutatójára szólt a meghívó a Könyvtárba, a Hősök tere című album  készítői beszéltek a képregény műfajáról, arról, hogyan támogatták a rajzolókat történészek abban a munkában, mely 13 közismert magyar történelmi személyiséget jelenít meg a honfoglalástól a reform korig, pontosabban 48 – ig. Kossuth alakjáig és jelentőségéig jutnak el azok, akik átolvassák  ezt a képregényes kötetet.

„Mit lehet tudni a történelemről? Nem voltál ott, nem ismerted azokat a királyokat, azokat a figurákat, semmiről fogalmunk nincs. Hogy tudsz te ez alapján egy történetet összerakni? Mennyire hiteles ez, mennyire történelmi, mennyire fikció?”

- kezdte a beszélgetést Kertész Sándor képregény szakértő.

Ez az antológia bátran vállalja valamennyi rajzát és szövegét, hiszen hosszú előkészítő munka után, tudományos igényességgel készült. Az alkotók szabadon választhattak. Volt, aki a klasszikus buborékos formát, más a képalírást alkalmazta a rajzok kommentálására.

„A mi kis kiadónk képregényekkel foglalkozik. Már nagyon régóta tervezzzük ezt. Nagyjából a teljes magyar történelmet bemutató albumot szerettünk volna  létrehozni sok alkotóval. Be szerettük volna mutatni a legjobb magyar rajzolókat, és közben szerettünk volna olyan írókat is megkeresni, akik a magyar történelemmel foglalkoznak. Így írt bele Bán Mór, Trux Béla vagy Benkő László is különböző történeteket. 13 hősünk van, akiken keresztül a honfoglalástól egészen Kossuthig eljutunk.”

- fogalmazott Németh Levente grafikusművész.

A rege a csodaszarvasról képével indul a történet, majd megjelenik István király, Imre herceg, Könyves Kálmán, II. András, IV. Béla, aztán a török kor Dobó Istvánnal, majd  Hunyadi és eljutunk Rákóczin keresztül Széchenyiig, Kossuthig.

„A legjobb magyar képregény rajzolókat kértük meg. Összesen 12 grafikus rajzolt. Ezek között szerepel olyan is – mivel szerettük volna a régi nagy klasszikus képregény alkotókat is bemutatni -, mint Zórád Ernő és Korcsmáros Pál, akik már nem élnek, úgyhogy tőlük régebbi sztorikat szerkesztettünk bele a könyvbe. Amitől igazán érdekes, hogy 3 – 4 olyan rajzolót is sikerült meggyőznünk, aki a magyar piacon nem is rajzol, mert Franciaországbanbb, és Amerikában, mondjuk, a Disney-nek rajzolnak folyamatosan.”

- folytatta a grafikus.

A történelmi témához háttéranyagot kerestek a grafikusok. Az 1500 -as évek utáni időkről festmények, a korábbi időszakról pl. filmek segítették a rajzolókat. Van egy történész, aki minden hős és kor elé egy 3 oldalas bevezető szöveget írt, így mondhatjuk, hogy történészek által is jegyzett kiadvány született.

„Én az egyike vagyok az íróknak, nálam sokkal nagyobb sztárok, magyar történelmi regényírók is szerepelnek a könyvben. Egyrészt az egyes korok szakértőit kértük föl. Pl. a Hunyadi-történetnél Bán Mórt, ill. Bán Jánost, az Anjouk esetében Bíró Szabolcsot, aki teljes regényfolyamot készített erről a korszakról. Emellett olyan ismertebb képregény forgatókönyvírókat is felkértünk, akikről tudtuk, hogy minőségi anyagokat tudnak összeállítani , és temészetesen használtuk a hagyományos, már meglévő történelmi képregény darabokat is, mint pl. Zórád Ernőnek a Könyves király című munkáját, vagy a Korcsmáros-féle Egri csillagokat.”

- tájékoztatott Mészáros János, író.

 Az antológia célközönsége  nyilván a képregényesek tábora, kik elsősorban 40 fölötti férfiak. Edukációs jelleggel a 10 év fölötti iskolások számára tanulságos köny, a Hősök tere című történelmi képregény.