Hősképzés az oktatásban – A COVID adja az idei Hősképző kiemelt programját
Fotó: Illusztráció

Szeptember második hétvégéje az elsősegélynyújtás világnapja. Pénteken délután 1 és 3 óra között a sétálóutcában, a bevásárlóközpont közelében találkozhatnak a vöröskeresztes aktivistákkal, akik nemcsak a felnőttek, de a diákok figyelmére is számítanak.

A Magyar Vöröskereszt szervezésében idén is elindul a Hősképző, az elsősegélynyújtást és baleset-megelőzést népszerűsítő program. A kampány november végéig tart, és minden hónapban egy-egy világnaphoz kapcsolódik. Ezen az őszön persze szomorú aktualitása is van az eseménysorozatnak.

„Szeptember második hétvégéje az elsősegélynyújtás világnapja. Mi most itt a COVID-os időszakban picit koncentrálunk a háztartási balesetekre, hogy ezek ellátása hogyan történhet meg szakszerűen. Emellett az országos igazgatóság kezdeményezésére a kisegészségőr programunkat azzal szeretnénk kibővíteni, hogy a bázisintézményeinkben – az óvodákban és az iskolákban – a kortársaktól tudják a gyerekek megtanulni azt, hogy a járvány megelőzésének, illetve a fertőzés kockázatcsökkentésének mi a módja” – tájékoztatott Gurály Edina, a megyei vöröskereszt igazgatója.

A lényeg, hogy minél tudatosabban vegyenek részt a gyerekek a megelőzést hangsúlyozó programban, figyeljenek társaik új szokásaira, és figyelmeztessék őket a maszkviselés, fertőtlenítés fontosságára, a helyes kézmosásra, és amennyire lehet, a távolságtartás szabályaira. A cél, hogy a gyerekek egymástól is tanuljanak, ne csak a felnőttektől.

A bázisiskola, bázisóvoda program támogatói persze alapvetően a pedagógusok, a felnőtt önkéntesek. Az természetes, hogy az iskolai önkéntes COVID-szolgálat kizárólag megelőző és figyelemfelhívó jellegű, a feltételezett fertőzöttek ellátásában nem vehetnek részt.

Októberben az újraélesztés világnapján, majd novemberben a véradáshoz kapcsolódó nyilvános eseményen jelennek meg a vöröskereszt alkalmazottjai és az önkéntesek. Ezen túl szervezik a szokásos véradást és a különböző tanfolyamokat is.