Hőségriadó – A pokoli meleggel együtt járó veszélyekre és a védekezésre figyelmeztet a háziorvos

Hétfő 0 órától csütörtök éjfélig tart – egyelőre – a harmadfokú hőségriasztás, hiszen három egymást követő napon eléri a 27 Celsius-fokot a napi középhőmérséklet. A Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is kiadta az ilyenkor szokásos közleményét, melyben a jól ismert alapszabályokra figyelmeztetik a lakosságot. Hőguta esetén azonban orvoshoz kell fordulni.

 

Szinte mindenki ismeri az alapszabályokat, mit kell tenni hőség idején, hogyan kell védekezni a napszúrás vagy hőguta ellen, mégis újra és újra el kell mondani a teendőket. Évente mindig arról tájékoztatnak a szakemberek, hogy akinek nincs hűtött lakása, keresse fel a légkondicionált bevásárlóközpontokat, intézményeket, hogy testük ne legyen folyamatosan magas hőmérsékleten.

„A hőguta ellen a legjobb védekezés, ha árnyékban tartózkodunk. A tűző napot főleg a kritikus órákban kerülni kell. Az eddig mondott 11-től délután 3 óráig emlegetett időszakot ki lehet terjeszteni, akár 10-től, hisz nagyon hamar felmelegedik, illetve vissza sem hűl a levegő. Minél több időt töltsenek az emberek árnyékban, az intézni valót úgy osszák be, hogy az ne tűző napon, és ne fizikai munka legyen! Készüljenek folyadékkal, kalappal, világos, jól szellőző ruházattal! Folyadékpótlásnál nemcsak a vizet, hanem az ásványi anyagot is pótolni kell. A táplálkozásnál legyen könnyű az étrend, friss gyümölcsök, zöldségek, és picike só, hogy a nátrium is pótolva legyen” – tájékoztatott dr. Vántus Judit háziorvos.

Kerülni kell az alkoholt, a magas koffein- és cukortartalmú italokat, a zsíros ételeket. Javasolt a napvédő krém és a napszemüveg használata. Dekoncentrált helyzetet teremt a nagy meleg, ezért a járművezetők különösen figyeljenek vezetés közben. Okozott már idén is tragédiát a gépkocsiban felejtett kisgyerek, nem fordulhat elő, hogy embert vagy állatot a járműben hagyjanak – rövid időre sem. Aki ilyet lát, hívja a 112-es segélyhívó számot.

„A praxisban a héten ketten, hárman érkeztek fejfájással, szédüléssel, hányingerrel. Ahogy kikérdeztük őket, mindannyian tűző napon töltötték az idejüket és napszúrást kaptak, de szerencsére nem volt komolyabb probléma ebből. Maradandó károsodás nem lehet ilyenkor, de a rosszullét az kitarthat akár 3-4 napig is” – mondta a háziorvos.

A háziorvos azt is elmondta, hogy rosszullét esetén fájdalomcsillapító tabletta szükséges, fekvés, folyadékpótlás, és hűvös szoba. Súlyos helyzetben akár infúziós ellátásra is szorulhat a napszúrást vagy hőgutát elszenvedett páciens. Érdemes megjegyezni, hogy nemcsak a testünket, de kifejezetten a szemünket is védeni kell a napsugarak káros hatásától. És arról is jó tudni, hogy hőségriadó esetén bizonyos munkavédelmi szabályok is életbe lépnek.