Hőség idején figyeljünk erre! Óvatosan bánjunk a folyadékokkal, nem mindegy, hogy mivel oltjuk a szomjunkat
Fotó: Illusztráció

Az energiaital-fogyasztás több kockázattal is jár, a magas koffeintartalom miatt például kialakulhat függőség, de a cukros változat rendszeres fogyasztása akár diabéteszt is okozhat. Szűcs Zsuzsanna dietetikus, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke az energiaital-fogyasztás élettani hatásairól beszélt a hirado.hu-nak.

A nagy melegben nem mindegy mivel oltjuk a szomjunkat, a szakemberek véleménye szerint a víz nemcsak kiváló szomjoltó, de egészséges is. Szűcs Zsuzsanna dietetikus, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnökét az energiaitalok hatásáról kérdeztük.

„A zéró és a cukros energiaitalok között a kalóriatartalomban természetesen van különbség, de fontos hozzátenni, hogy a potenciális egészségkockázatot nem csak az energiaital cukortartalma jelenti, hanem a koffeintartalma, illetve a koffeinhez hasonló egyéb anyagoknak a jelenléte” – mondta Szűcs Zsuzsanna dietetikus.

A napi koffeinfogyasztás a javaslatok szerint legfeljebb 400 milligramm lehet, ami körülbelül négy csésze presszókávénak felel meg.

„Az egyéb koffeintartalmú italokkal, mint például a kávéval, teával, kakaóval szemben az energiaitalokban nincsenek olyan pozitív élettani hatású anyagok, mint például antioxidánsok, tehát ez is fontos szempont, amikor valaki élénkítő hatású italt választ” – hangsúlyozta Szűcs Zsuzsanna.

A gyerekek esetében a napi maximálisan bevihető koffeintartalom jóval alacsonyabb, mint a felnőtteknél, és testtömegkilogrammonként van meghatározva, körülbelül három milligramm/testtömegkilogramm. A legfiatalabbak az energiaitalra nem is élénkítőszerként tekintenek, hanem csak üdítőként.

A dietetikus leszögezte, hogy az energiaitalok vagy más üdítők, vagy akár a gyümölcslevek szomjoltásra nem alkalmasak.

„A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége szomjoltásra a vizet ajánlja” – emelte ki Szűcs Zsuzsanna, hozzátéve, hogy minden más innivaló a folyadékbevitel színesítésére alkalmazható, de folyadékpótlásra nem alkalmas.

„A hazai táplálkozási ajánlásunk, az Okostányér, ezt úgy fogalmazza meg, hogy a naponta javasolt legalább nyolc pohár folyadékból legalább ötöt érdemes vízből elfogyasztani” – magyarázta.

Hozzátette, hogy a koffeintartalmú italok rendszeres fogyasztásával a szervezet idővel hozzászokik a koffeinhez, függetlenül a koffeinbevitel forrásától. „Érdemes arra figyelni, hogy összességében milyen az étrendünk és a folyadékfogyasztásunk, ilyenkor mindig az étrend egésze számít.”

Szűcs Zsuzsanna azt is elmondta, hogy az energiaitalok tartalmaznak hozzáadott vitaminokat, adalékanyagokat, színezékeket, de az adalékanyagok szintjét úgy szabályozták, hogy észszerű fogyasztás mellett ne lehessen túlfogyasztani. Ennek ellenére érdemes figyelni minden bevitt táplálékot, minél több friss élelmiszerrel és vízzel egészítjük ki, azzal észszerű szinten tarthatjuk az adalékanyagok bevitelét.

Mint ismert az energiaitalok fogyasztása káros lehet a gyermekekre, erre több orvos és tanulmány is felhívta már a figyelmet.

 

Forrás: hirado.hu