Honvédelmi Verseny Biriben – Közel 100 honvéd kadét mérte össze tudását

Tizenöt csapat vett részt az I. Dankó Tavaszi Hadjárat honvédelmi versenyen, Nyíregyházát az ÉVISZ képviselte. Azokat az iskolákat várták a megmérettetésre, akik a Honvéd Kadét Programban is részt vesznek. Az eredményhirdetésen Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke úgy fogalmazott, nem titkolt céljuk, hogy ezzel is segítsék a Magyar Honvédség toborzói munkáját.

Néhány jó tanács és egy kis segítség után íjászkodtak is a kadétok csütörtök délután Biriben. A diákok több órán keresztül voltak talpon, bejárták az egész települést, hogy megoldják a versenyfeladatokat. Komoly versenyszámok várták a tanulókat az I. Dankó Tavaszi Hadjárat honvédelmi megmérettetésen, volt például légpuska lövészet, menedéket is építettek, tüzet kellett gyújtani és a fizikai állóképességüket is felmérték. A szervező Dankó Pista Nevelő-Oktató Központ hagyományteremtő szándékkal hívta életre a versenyt, amelyre első alkalommal 15 csapat nevezett és összesen mintegy száz diák vett részt. A toborzó iroda négy fővel volt jelen Biriben, az egyes versenyszámok lebonyolításánál segítettek.

Nagyon ügyesek a kadétok. A versenyen vegyes korosztály, tehát vannak kilencedikesek és vannak végzősök is, így nyilván a tudásszintjüket nem lehet összehasonlítani, de azt gondolom, a motiváció megvan mindenkinél. Megvan a lelkesedés, van egy alaptudás, emellett nyilván mindenkinek van úgymond gyenge pontja, amit mondjuk kevésbé gyakorolt, még nem olyan tapasztalt benne. Én most, ahogy körbejártam, azt tapasztaltam, hogy az íjászat az sok mindenkinek egy ilyen gyengébb pont, amit még erősíteni kell, de ez teljesen rendben van, hiszen erről szól ez a 4 év, hogy alapkészségeket tanulnak meg. Az a legfontosabb, hogy tudjanak csapatban dolgozni, legyenek motiváltak, jól tudják kezelni a stresszhelyzeteket, és ez így szerintem teljesen megvalósul” – nyilatkozta Márton Boglárka főhadnagy, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 5. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda beosztott tisztje.

Az országos versenyre a Honvéd Kadét Program I. szintjén működő iskolák jelentkezhettek, Nyíregyházát az ÉVISZ képviselte Biriben. A honvéd kadét program még 2017-ben indult az országban, akkor még mindössze 3 iskola csatlakozott. Ez a szám mára megsokszorozódott, összesen 150 intézménnyel van szerződése a Magyar Honvédségnek. A Honvédelmi Sportszövetség nem titkolt célja, hogy ezzel a programmal is segítse a honvédség toborzói munkáját az utánpótlás érdekében.

Közel 10 ezer kadétunk van jelen pillanatban, 2016-ban egy sem volt. Egy olyan hiánypótló programot indítottunk annak idején útjára, amely már most látszik, hogy sikertörténet, mert ha nem jelentkeznének a fiatalok – nem jelentkeztetek volna ti is erre a programra –, akkor el kellett volna gondolkodnunk rajta, hogy jó-e ez a program, jó-e ez az ötlet. Szerintem azzal, hogy teszünk valamit a haza védelmének érdekében, ahogyan itt, a vendégkönyvbe kellett beírnunk egy gondolatot, én azt írtam be, Kossuth Lajostól átvéve, hogy a haza védelme egy mindennapos szolgálat. Mindennap kell tennünk azért, hogy a hazánk, a szülőföldünk biztonságban legyen. Ti is megtettétek ezt a szükséges lépést a továbbtanulás útján és a középiskolai tanulmányok elsajátítása mellett, a sok vizsgakötelezettség mellett még vállaltátok azt a többletet, hogy kadétképzésen is részt vesztek” – Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke.

Mindig szükség lesz katonákra, bármilyen kormány és államformától függetlenül – tette hozzá Simicskó István. Egy jól működő államnak három alappillére van, három fontos hivatás szükséges hozzá: a katonák és rendvédelmi szervek egyenruhásai, az egészségügyben dolgozók és a pedagógusok.