Honvéd Kadét Program az Inczédyben – Újabb együttműködési megállapodás született

Újabb intézmény kapcsolódott a Honvéd Kadét Programhoz, ezentúl az Inczédy György iskola is együttműködésben áll a Magyar Honvédséggel. A szerződést szerda délelőtt írták alá a felek, ez már a nyolcadik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei középiskola, aki csatlakozik a programhoz.

Közel nyolcszáz diák jár jelenleg a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Inczédy György Szakképző Iskolába, őket mind érintheti az intézmény legújabb együttműködési megállapodása. Szerdán hivatalos keretek között is elkezdődött a közös munka az Inczédy és a Magyar Honvédség között, kapcsolódtak a Honvéd Kadét Programhoz.

Illeszkednek a programhoz

Az intézmény vezetője úgy nyilatkozott, az előzetes felmérések alapján nagy az érdeklődés a diákok körében, az iskola pedig jól illeszkedik a honvédség programjához.

Hét ágazatban dolgozunk, tehát gyakorlatilag az informatika, a logisztika, a sport ágazat, illetve a járműipari, gépészeti és épületgépészeti ágazatokban oktatunk, amelyekre a honvédségnek is szüksége van, amikor a hadi erőt kell támogatni, segíteni. Ez a széles spektrum fel tudja ölelni azokat a gyerekeket, akiknek van kedve és irányultsága a honvédségnél majd munkát vállalni. Ebben úgy gondolom, hogy nagy segítséget tudunk nyújtani a honvédségnek, a honvédség pedig nekünk abban, hogy színesítsük az iskolánk kínálatát” – mondta Herczku Márton Géza, a Nyíregyházi SZC Inczédy György Szakképző Iskola és Kollégium intézményvezetője.

Honvédelmi szakkör

Az egyeztetések még decemberben indultak, a gyakorlatban pedig a jövő tanévtől vehetnek részt a diákok tanórán kívül honvédelmi alapismeretek és nevelés szakkörön. Az iskola normál szakmai képzését nem befolyásolja az együttműködési megállapodás. A Vattay Antal Területvédelmi Ezred vonatkozásában ez már a 48. szerződés a Honvéd Kadét Programban, amit középiskolákkal kötöttek a Dunától keletre.

Az ezred feladata

Kilenc területvédelmi zászlóalja van az ezrednek és minden zászlóaljnak van úgynevezett honvédelmi nevelési referens beosztású katonája, akik tartják a kapcsolatot az intézményekkel és ha szükséges, felkérésre, gyakorlati foglalkozások előkészítésével, előadók segítésével tudjuk támogatni ezt a programot, illetve a honvédelmi versenyek megszervezésében tudunk segíteni. Elég komoly a feladat, a Honvédelmi Minisztérium nagyon komoly szándékkal hirdette meg ezt a programot” – nyilatkozta Vantal Zsolt, a MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred parancsnoka.

Népszerű a program

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből már nyolc középiskola írt alá együttműködést az ezreddel, ebből négy a Nyíregyházi Szakképzési Centrumhoz tartozik. A Magyar Honvédség célja, hogy a Honvéd Kadét Programon keresztül minél több fiatalt tudjanak megszólítani és vonzóvá tegyék számukra a katonai életpályát.

Kapcsolódó galéria

Az Inczédy is csatlakozott a Honvéd Kadét Programhoz