Honfoglalás kori időutazásra invitál a nyíregyházi múzeum

Kürtszó invitálta péntek délelőtt a vendégeket a Jósa András Múzeumba. Korabeli ruhába öltözött hagyományőrzők idézték meg az egykori honfoglalókat. Megjelentek a lovas harcosok, de egy korhűen berendezett jurtába is be lehetett menni.

A különleges kiállítást ünnepélyes keretek között nyitották meg. Bene János igazgató azt mondta, hogy korosztálytól függetlenül mindenkinek ajánlják a páratlan leletanyagot, többek között hajfonatokat, ereklyéket, fegyvereket, lószerszámokat és vereteket felvonultató gyűjteményt.

– Lehet szembesülni, hogy honnan jöttünk, hol vagyunk, merre megyünk és meg lehet ismerni a tárgyakon, vereteken keresztül az ősi magyar életformát, viseletet, fegyverzetet, tehát az ember megtalálhatja önmagát. És akkor nem gondolkodni mindenféle álmokon, hiszen itt vannak a tárgyak, leletek és tudjuk azt, hogyan éltek őseink – mondta Bene János igazgató.

További képekért kattintson a fotóra!

Az Árpád népe – Gyula népe vándorkiállítás Szolnokról indult útjára és az ország több nagyvárosában aratott már sikert. Több mint 100 ezren látták eddig. A nyíregyházi tárlat különlegessége, hogy az elmúlt évek környékbeli feltárásaiból származó eszközökkel, kincsekkel is kiegészítették, például Gégényből származó ezüst ivóedénnyel, napkori ereklyetartókkal és egy tarpai sírból származó ezüstgyűrűvel.

– A Felső-Tisza vidéke a régész körében közismert, hogy igen gazdag honfoglalás kori anyaggal bír – mondta Jakab Attila, a Jósa András Múzeum osztályvezetője. – Ebbe pedig beletartozik a megyénk is. Így a legszebb tárgyainkat igyekeztünk mi is bemutatni ennek a kiállításnak a keretében, így az utóbbi évek leglátványosabb leletei is a vitrinekbe kerültek, illetve olyanok, amelyek szintén érdekesek és izgalmasak, de állandó kiállítás darabjaiként nem láthatóak.

A kiállítás megnyitóján részt vett dr. Ulrich Attila alpolgármester is, aki elmondta, utoljára 1996-ban volt ilyen nagyszabású honfoglalás kori kiállítás a múzeumban.

Szolnokról pedig itt volt Nyíregyházán a honfoglalás kor egyik szakértője, Madaras László, aki tárlatvezetést is vállalt. A kiállítás két hónapig marad a Jósa András Múzeumban. Az érdeklődők május 8-áig csodálhatják meg a különleges tárgyakat.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)