Hogyan lesz bárkiből énekes? – Vége az Internet Fiestának

Megoldjuk okosan! Fókuszban az okosinternet – ez volt az idei, 22. Internet Fiesta címe és témája a Móricz Zsigmond könyvtárban. A nyíregyházi események között volt, amelyik a 3D-s nyomtatásról szólt, más a könyvtárak virtuális katalógusáról és az előjegyzésről, illetve a zárórendezvényen arról beszélt a szakember, hogyan lehet valakiből énekes.

 

Szeretitek-e a zenét? Volt-e már zenekarotok?... vagy valakinek hangszer a kezében? Ilyen kérdésekkel indult a hangmérnök programja, aki maga is dobol, gitározik vagy énekel, mikor, mire van szükség. Mesélt arról is, hogy egy Metallica tribute zenekarral indult. A bemelegítő nyitány után aztán jött a szakma. 

„Azt fogom bemutatni, hogy aki iskoláskorában a zenélésre adja a fejét és szeretne egy zenekart csinálni magának, akkor otthoni körülmények között a 21. században hogyan tudja ezt a legegyszerűbb módon megoldani. Kell hozzá nyilván egy számítógép, mivel a digitális technika fejlődése miatt ez sokkal jobban leegyszerűsíti a hangfelvétel készítését. Kell hozzá egy viszonylag jó minőségű hangkártya, amivel a különböző hangszereket, éneket fel tudja venni” – tájékoztatott Pál Mihály hangmérnök.

Na, és persze jó torok, jó fül, meg elhivatottság. A szerencséről, a támogatókról vagy a közönségről sem esett szó. Két évtized tapasztalatai után úgy véli, ma már nincs nagy elhatárolódás a profi és az amatőr kategória között.

„Ma már nincs olyan nagy elhatárolódás profi és amatőr szint között, mivel Magyarországon eléggé kicsi a piac. Most már a különböző online platformok miatt sokkal egyszerűbb egy zenekarnak érvényesülni. Amikor mi kezdtünk zenélni, ez nem volt ilyen egyszerű, ezért én nem bontanám szét, egyszerűen a zene szeretete a legfontosabb” – fogalmazott a hangmérnök.

Több nyíregyházi és nem nyíregyházi zenekarral dolgozott együtt, voltak köztük mainstream zenekarok is, vagy az Alvin és a Mókusokkal 7 évig volt kapcsolata. Nagyon kellett nyitni az online platformok felé, hiszen ma ez a legegyszerűbb csatorna a zenét szerető emberek eléréséhez. Játszott a Mina zenekarral is például, de nemrégiben vettek fel egy kislemezt a Crunch zenekarral. Pál Mihály a jövőben inkább, mint hangmérnök tér vissza a zene világába.