Hivatalos! A nyíregyházi Jósa András Múzeum kapta az Év Múzeuma-díjat

Május 9-én együttműködési megállapodás aláírására került sor a nyíregyházi Jósa András Múzeum és a Móricz Zsigmond Színház között.

Az eseményen megjelent Dr. Rémiás Tibor múzeumigazgató és Kirják Róbert, a színház ügyvezető igazgatója.

A sajtótájékoztatón Dr. Rémiás Tibor bejelentette, hogy az Év Múzeuma-díjat 2019-ben a Jósa András Múzeum nyerte el.

A díj átadására a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében, a Múzeumok Majálisa keretében kerül sor. További részletek 2019. május 18. után.

A nyíregyházi múzeum a tavalyi évben rengeteg látogatót vonzott, márciusban a Seuso-kincsek arattak osztatlan sikert, a kiállításra már félidőben 19 ezer érdeklődő érkezett, 22 ezer regisztrált látogatóval zárt a kiállítás. A római császárkor késői szakaszából, a IV.-V. századból származtatott leletegyüttes 14 darabja 68 és fél kiló, nagy tisztaságú ezüst, tálaló készlet, dísztál, mosdáshoz használt mély tál, hozzá kancsók, vödrök, egy amfora, illetve illatszeres tégelyek tárolására való doboz. Bővebben itt olvashat róla!

A siker a Munkácsy 50! tárlattal folytatódott, a Seuso-kincsek látogatórekordja után 33 ezren regisztráltak a kiállításra. (Információkért kattintson!) A tárlat kezdetén 30, augusztus végén pedig újabb 20 kép került a kiállítótermekbe. A Bohém, a Mosónők, a Merengő, majd jött a Kis cukor tolvaj, az Ásító inas és a Cigányok az erdőszélen. (Bővebb információk itt!)

Az idei évben sem maradtak izgalom nélkül a kultúra szerelmesei, megérkezett a Jégkorszak Nyíregyházára. Január 22-én többek között egy mamutbébi és egy kardfogú tigris is beköltözött a múzeumba, de a látogatók olyan kihalt fajok csontvázaival és preparátumaival találkozhattak, amelyekkel az ősember naponta farkasszemet nézett. (További információkért kattintson!)

Június 2-ig pedig jelenleg is várja a történelem rajongóit a Jósa András Múzeum, hiszen április elején megnyitott a Magyar Természettudományi Múzeum Szóra bírt csontjaink című vándorkiállítása. A gyűjteményből az érdeklődők megismerhetik az antropológia tudományát és az embertani kutatások eredményeibe is bepillantást nyerhetnek. A Szóra bírt csontjaink június 2-ig várja a vendégeket, a múzeumban hasonló sikerre számítanak, mint a Jégkorszak kapcsán, melyet 15 ezer 130 látogató keresett fel. (Részletekért kattintson!)