Megnyílt a Munkácsy 50!

Ez a 40. állomáshely, ahol a 2010-ben alapított Munkácsy Alapítvány és alapítója, Pákh Imre céljait meg tudtuk valósítani…

Ezekkel a gondolatokkal köszöntötte a megnyitó vendégeit Hedrich Béla, a Munkácsy Alapítvány ügyvezetője. Az ő vállalt feladatuk, hogy a Pákh Imre gyűjteményét, illetve a festőóriás életművét utaztassák a nagyvilágban, hogy minél szélesebb körben ismertek legyenek Munkácsy Mihály képei, sőt eddig ismeretlen munkák felkutatása is céljaik között szerepel. Túl a kelet-magyarországi turnén, London, Párizs, Bécs és New York kiállítótermeiben is nagy szeretettel fogadják a festményeket.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Trifonov Éva

A 2010-es alapítás óta két és fél millió ember látogatta a gyűjteményt.

Dr. Kovács Ferenc polgármester a megnyitón utalt arra, hogy a városvezetés szándéka szerint Nyíregyháza hazánk egyik kulturális fellegvára lehet. Mindehhez alapot adnak az infrastrukturális fejlesztések.

A színház mellett a Kállay Kúria, a múzeum, a Szabadtéri Színpad tényleg itt a belvárosban egy kulturális tér, megfelelő modern infrastruktúrával legyen számunkra biztosítva, hiszen egy ilyen kiállítást nem lehet akárhova vinni, tehát itt a hőmérsékletre, a páratartalomra, nagyon sok mindenre figyelnünk kell a biztonság mellett. Tehát ezt elkezdtük. De az infrastruktúra az én értelmezésemben szükséges lehetőséget ad, de önmagában még senkinek sem élmény. Sokszor még annak sem, aki dolgozik ezen. A közönségnek, a látogatóknak ilyen kiállítások kellenek. Ez jelenti az élményt.

– nyilatkozta a polgármester.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Trifonov Éva

A Seuso-kincsek után újabb attrakciós kiállítás nyílt a Jósa András Múzeumban. Az akkori 21 ezernél is több látogatót vélhetően meghaladja a Munkácsy kiállítás, hiszen ez alkalommal három hónapnál is több idő áll a vendégek rendelkezésére. Az köztudott, hogy most 30, augusztus végén pedig újabb 20 kép kerül a kiállítótermekbe. A Bohém, a Mosónők, a Merengő, majd jön a Kis cukor tolvaj, az Ásító inas és a Cigányok az erdőszélen. A múzeum szakemberei mindent megtesznek azért, hogy mind többen megismerjék és megértsék a művész munkásságát és alkotásait.

Egyrészt adunk egy általános, szakszerű tárlatvezetést. Minden órában egy rövid tárlatvezetés van, mégpedig szakemberek adják ezt. Ezen kívül szeptembertől múzeumpedagógiai foglalkozások vannak a gyerekeknek. Külön katalógust adunk ki. A katalógust a Munkácsy 50 kurátora készítette, annak a szövegrészét, és mind az 50 kép belekerül a katalógusba, amit itt meg lehet nézni.

– szólt a kiállítás népszerűsítéséről Dr. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Trifonov Éva

Egy órás tárlatvezetésen vehetnek részt a kiállítás regisztrált látogatói, de anélkül is bárki megtekintheti a bemutatót, így viszont számolni kell a várakozási idővel. A művészeti díjnak is nevet adó Munkácsy Mihály kiállítása október 14-ig tart nyitva a Jósa András Múzeumban.

 

Matyasovszki Edit