High tech gyár, zöld megoldásokkal – A kínai SUNWODA beruházása Nyíregyházán

Újabb befektető választotta Nyíregyházát, itt építi fel legfejlettebb, energia- és környezettudatos gyárát a SUNWODA. A kínai cég egy 245 millió eurós beruházást valósít meg az Ipari Parkban. A SUNWODA világelső a fogyasztói elektronika területén és TOP 10-be tartozik a világon az elektromos járművekbe szállított akkumulátorok tekintetében. A nyíregyházi üzem építése várhatóan év végén indul.

Másfél éves egyeztetés után sikerült lezárni a tárgyalásokat, ennek köszönhetően jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön, hogy Nyíregyházán épít gyárat a kínai SUNWODA. Az elektromos autóipar irányába minden európai ország vetélytársunk, így komoly munka és tárgyalássorozat volt ez a városvezetés számára, csak úgy mint korábban a W-Scope esetében is – nyilatkozta dr. Podlovics Roland alpolgármester. Az 1997-ben alapított SUNWODA egy kínai cég, 2008-tól foglalkoznak az elektromos autóipar területén akkumulátorgyártással, korábban a fogyasztási cikkekhez kapcsolódó akkumulátorokat gyártottak.

245 millió eurós első ütem

Az autóipar – ami mindig is a világgazdaság egyik húzóágazata volt – zöld átállásának a folyamata zajlik és ebből adódó kedvező üzleti környezet és üzleti lehetőségekre számítva a SUNWODA első ütemben egy 245 millió euró értékű beruházást valósít meg a mi ipari parkunkban. A további üzleti és piaci lehetőségek alapján a cég közép-hosszú távú európai piaci stratégiája szerint több mint 1000 munkahelyet teremthet és akár a 1,5 milliárd eurós beruházási volument is elérheti” – nyilatkozta dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

High tech gyár

A kínai cég első európai gyárát Nyíregyházán építi majd fel. A SUNWODA a kutatás-fejlesztésre óriási energiát fordít, több mint 2000 mérnök dolgozik ezen a területen. A cég a legmodernebb technológiákat használja, ezeket telepíti majd ide a város ipari parkjába is. Nyíregyháza a beruházással felkerül a globális autóipar térképére – mondta a város alpolgármestere. Az itt felépített gyár nem csak a legfejeltebb egysége lesz a kínai cégnek, nagy hangsúlyt fektetnek az energia- és környezettudatosságra is.

Monitoring rendszer a biztonságért

Egy monitoring rendszert fogunk létrehozni és ez a monitoring rendszer lesz a garancia, hogy azok a környezetvédelmi szempontból elvárt határértékek, ezek be is tartva legyenek, illetve ellenőrizhető módon a lakosság számára megmutatva, teljesen átlátható módon nyomon követhető legyen. Mi is ez a vállalás, amit most tesz a vállalat? Nagyon fontos és a kormányhatározatban láthatják, hogy jelen pillanatban ugye kettő szennyvíztisztító telepe van Nyíregyházának, van az egyes régi a nagy és van a kettes, ami egyébként egy Európai Uniós projekt keretében még 2013-ban került befejezésre. Nagyon korán elindult ez a projekt és ez a városvezetés tudta befejezni sikeresen, ami most egy nagy adottság nekünk, hiszen naponta 6-7 ezer köbméter tisztított szennyvíz keletkezik, ami a hosszúháti szivárgóba kiengedésbe kerül. Miből keletkezik ez? A felszín alatti vizekből, a lakosság által egyszer már elhasznált víz 7 ezer köbméter nagyságrendben ott található. A tervezési programunk keretében erre egy olyan víztisztítási technológiát fogunk telepíteni, melynek eredményeként ezt a tisztított szennyvíz szürke vízként az ipar számára felhasználhatóvá válik. Nagyon fontos, hogy a SUNWODA a teljes víz igényének a 90 százalékát ebből a vízből fogja tulajdonképpen biztosítani” – mondta dr. Podlovics Roland alpolgármester.

Ez rendkívüli teljesítmény, amit a városvezetés a tárgyalások során elért.

Környezetvédelmi lépések

Fontos még a zajvédelem is. Ennek érdekében zajvédő falat építenek és véderdőt telepítenek az autópálya északi oldalára Butyka közelében. A talajszennyezés elkerülése érdekében alapállapot felméréseket végeztek, a későbbiekben pedig monitoring kutakat hoznak létre, többek között a SUNWODA területén is – erre kapott jogosultságot a cégtől az önkormányzat. A területen most is zajlik a levegőszennyezettség alapállapot felmérése, a közeljövőben pedig levegőtisztaság mérő állomást építenek.

Fontos még a BAT technológia vállalása, ez az elérhető legjobb technológiát jelenti a világban. A BAT technológia vállalásukat olyan anyagok vonatkozásában, mint a kobalt, a nikkel, ezeknek az anyagoknak a vonatkozásában vállalta, hogy a magyarországi és a nemzetközi normákhoz képest is szigorúbb határértékeket fog vállalni” – tette hozzá az alpolgármester.

Tehetséggondozás

A SUNWODA kommunikációjából kiderül, hogy nagy jelentőséget tulajdonít a tehetséggondozásnak. Bíznak és számítanak a jövőbeli alkalmazottakra. Biztosítani kívánják a helyi tehetségek folyamatos utánpótlását, és szorosan együttműködnek a helyi oktatási intézményekkel, így a Nyíregyházi Egyetemmel és a Szakképzési Centrummal.

Kell-e félnünk?

Mi már tavaly tavasszal elkezdtünk dolgozni ezeken, amik elhangzottak, tehát ezt a monitoring rendszert sehol nem láttuk, ez egy saját ötletünk volt és ezt el is fogadtattuk a befektetőkkel. Tehát innentől kezdve minden más csak politikai, nem mindig jó indulatú kérdésfeltevés lehet. Egy dologról szeretnék beszélni, hogy kell-e félnünk? Az akkumulátor gyárak a lehető legnegatívabb módon kerültek a politikai kommunikációba és az is igaz, hogy sokan aggódnak a környezetünkért, de senki nem gondolhatja azt komolyan, hogy egy tisztább, fenntarthatóbb jövőért elindított folyamat azzal jár, hogy tönkre tesszük a környezetünket. Az ipar területén mindig be kell tartani a környezetvédelmi előírásokat. Mi első számú prioritásként törekedtünk arra, hogy az élőhelyünket, a környezetünket nem érheti veszély, veszélyeztetés sem, nem hogy kár” - tette hozzá dr. Kovács Ferenc.

Európa-szerte működnek akkumulátorgyárak

Hibás és félrevezető megközelítés az, hogy a gyártás helyszínén felélik az ottani felnövekvő generáció jövőjét és tönkreteszik környezetüket – tette hozzá a polgármester. Svédországtól Nagy-Britanniáig, Franciaországtól Németországig, mindenhol épülnek akkumulátorgyárak, az nem kérdés, hogy ez a jövő, a kérdés az, hogy milyen feltételek mellett, ezért dolgozták ki Nyíregyházán ezt a monitoring rendszert – hangsúlyozta dr. Kovács Ferenc.

Németországban például a kormányon lévő, bal oldali, zöld szocialista koalíció kifejezetten üdvözölte az elektromobilitással összefüggő akkumulátorgyártás és kapacitás megjelenését, amellyel kapcsolatban sem politika, sem környezetvédelmi aggályok nem merültek fel. Európában készülnek a legjobb autók, ezért nem lehetünk a múlt rabjai, tömeges akkmulátor gyártásba kell kezdeni – ezt pedig a Frans Timmermans, az Európai Bizottság bal oldali alelnök mondta. Amit a külügyminiszter is említette tegnap, hogy a brit kormány és a Tata, ami egy jelentős indiai cég, múlt szerdai bejelentése szerint a vállalat 5,2 milliárd dolláros beruházással Nagy-Britanniában építi fel első, Indián kívüli giga gyárát, amely akár négyezer munkahelyet is teremthet. Látható, hogy ez sokkal nagyobb akkumulátorgyár lesz, mint a nyíregyházi” – hangsúlyozta a polgármester.

Történelmi jelentőségű támogatás

A városvezetés kiemelt célja volt a jelenlegi polgármesteri ciklusban, hogy minél több beruházás érkezzen Nyíregyházára. A három új letelepedni vágyó cég azért is választhatta városunkat, mert 2019-ben Nyíregyháza jól reagált a gazdaság felgyorsulására, az új technológiák és azokhoz kapcsolódó gyártói igények megjelenésére. A város akkor egy jól végig gondolt, tudatos stratégia mentén kezdett bele az ipari parkjának bővítésébe. Ez egy kiemelkedő versenyelőnyt jelentett más városokkal, országokkal szemben. A SUNWODA beruházása mellett egy másik fontos egyeztetés is zajlott párhuzamosan az elmúlt egy évben, ennek eredménye, hogy történelmi jelentőségű fejlesztési forráshoz jutott a Nyíregyházi Ipari Park, mintegy 138 milliárd forint érkezik a korábbi 54 milliárd forintot követően a terület infrastruktúrájának teljes körű megteremtéséhez, amely további teret nyit a leendő beruházássorozatoknak.