Hidegaszfaltozás a biztonság érdekében

A tömörítőgép zajától volt hangos az Erdész utca péntek délelőtt. A városüzemeltető cég szakemberei 5 tonna aszfaltot használtak fel ezen a 70 méteres szakaszon, amely közel 300 ezer forintba került. A munkálatokra azért volt szükség, mert a járdával nem rendelkező közterületen sok kátyú volt, amely a gépkocsikban és a gyalogosokban is kárt tehet. Mivel az időjárás a melegaszfaltozást nem teszi lehetővé, így a munkások a -20 foktól alkalmazható hideg aszfalttal javították ki az úthibákat.

JÓ ÚTON KEVESEBB A BALESET

Gémesi István, a NYÍRVV Nonprofit Kft. közterület-kezelési és közlekedési irodavezetője a helyszínen azt mondta a Nyíregyházi Televízió Híradójának, hogy télen, amikor a hidegben nem lehet melegaszfaltozással javítani az utakat, akkor hidegaszfaltozásra van szükség. A közterületek hibáinak javítása azért fontos a városüzemeltető cégnek, mert így az esetleges balesetek elkerülhetőek.

A MUNKÁLATOK FOLYTATÓDNAK

A hideg aszfaltot a jó idő beköszöntével nem kell kicserélni, az a forgalom hatására még tovább tömörödik. Nyíregyházán december óta az önkormányzati utak kátyúsításmentesítésére 85 tonna hideg aszfaltot használtak fel a NYÍRVV Nonprofit Kft. szakemberei 242 helyszínen, 1170 négyzetméternyi területen. Ez 5 millió forintba került, amit az önkormányzat által nyújtott kompenzációból finanszírozott a cég. Eddig az utak 95 százalékát járták be a NYÍRVV dolgozói, akik folyamatosan ellenőrzik, hol szükséges még a javítás. A jövőben az újonnan kialakuló kátyúk mellett az önkormányzati utak 10–15 százalékán végeznek hidegaszfaltozási munkálatokat. A meleg aszfalttal való javítást pedig áprilisban kezdik meg a munkások, várhatóan nagyobb felületen.

Mikita Eszter