Hiánycikk a vérplazma – Donáció és életmentés

A semmivel nem helyettesíthető vérplazmából életmentő gyógyszereket készítenek, többek között hemofíliás betegeknek, szervátültetett embereknek, máj- és vesebetegeknek, de plazma szükséges bizonyos műtéteknél, vagy a tetanusz elleni vakcina előállításához is. Sajnos a járvány miatt erősen visszaesett a donorok száma.

 

Magyarországon több mint 4000 embernek van szüksége nap mint nap életmentő vérplazma alapú gyógyszerekre. E nélkül számos – jó néhány életmentő – terápia nem létezne. A plazmaadás egyszerű és biztonságos – hangsúlyozzák a szakemberek, a véradáshoz hasonló eljárás, mely során a vér egyik alkotóelemét veszik le. A vérplazma szalmasárga folyadék, a vér 55%-a, főként vizet, valamint ásványi anyagokat és fehérjét tartalmaz. Plazmaadáskor csak a vérplazmát távolítják el, a vörös és a fehér vérsejteket illetve a vérlemezkéket egy zárt rendszeren keresztül visszaáramoltatják a donor szervezetébe. Ha az emberek nem segítenek egymáson, akkor egy bizonyos betegcsoport kihal – jelentette be a Hemofíliások Baráti Körének elnöke.

„A vérplazmahiány nagy probléma, hiszen életmentő, mással nem helyettesíthető gyógyszerek készülnek belőle. Hemofíliás, azaz vérzékeny betegek, veleszületett immunhiánnyal élők, illetve súlyos égési sérültek számára. Vérplazmát nem lehet mesterséges úton előállítani, ez csak plazmadonációval lehetséges. A magyarországi betegeknek évi kb. 40 ezer donációra van szükségük. A nyíregyháziak ismerik a plazmaadó központokat, a mi centrumunk is már 5 éve nyitva tart, és folyamatosan, a vírushelyzet alatt is nyitva volt. Drasztikusan csökkent a Vérellátó Szolgálatnál is, illetve a plazmaközpontokban is a plazmaadók száma a vírushelyzet miatt, de ez országos tendencia. Plazmaadás útján nem lehet elkapni a koronavírus-fertőzést. A gyógyult koronavírusos betegek viszont tudnak segíteni a magyarországi koronavírusos betegeknek, akik kórházi ellátásra szorulnak. A Vérellátó Szolgálattal karöltve veszünk a koronavírus-fertőzésen átesettektől plazmát, amelyből plazmakészítmények készülnek magyarországi kórházak számára, de ezek száma is nagyon kevés, sokkal több plazmakészítményt rendelnek a kórházak, mint amennyi plazmadonor van, úgyhogy szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy aki koronavírus-fertőzésen átesett, jelentkezzen a Vérellátó Szolgálatnál vagy a Vascular Plazmánál” – fogalmazott dr. Bánszky Richárd, a nyíregyházi központ termelésvezetője.

Plazmaadáskor egy átfogó orvosi vizsgálat történik, valamint folyamatos laborkontrollokkal ellenőrzik a vérképet. Minden alkalommal készülnek vírusszerológiai vizsgálatok a donorok számára. 45 és 60 perc között van egy donáció, melyet néhány ezer forinttal támogatnak. Jellemzően inkább férfiak jönnek, de 18 és 65 év, illetve 50 és 150 kg közötti egészséges embereket várnak. Van olyan, hogy valamilyen súlyos, de ismeretlen betegség is kiderül a vizsgálatok után, pl. valamilyen vírusfertőzés is a felszínre kerülhet. Titkosan kezelik az adatokat, de folyamatosan nyomon követik a plazmaadók egészségi állapotát. A magyar törvények szerint évi 45 alkalommal, tehát kevesebb mint heti egy alkalommal lehet plazmát adni, és a szervezetre semmilyen negatív hatással nincs a donáció – zárta gondolatait az orvos.