Hétfőtől új korszak kezdődik: Viszlát maszk!

Új korszak kezdődik hétfőn. Pár kivétellel megszűnnek a járványügyi korlátozások. Az ötödik hullám is lecsengőben van és a szakemberek egyelőre nem számítanak újabbra. Az oltási akció ennek ellenére márciusban is folytatódik – hangzott el az M1 Híradójában.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharcról tanulnak a gyerekek a videóban látható óbudai általános iskolában, készülnek a nemzeti ünnepre. Senkiről sem hiányzott a maszk pénteken sem, hónapok óta fegyelmezetten hordják a diákok. Az intézmény vezetője azt mondta, már megszokták a kötelező maszkviselést, de tanulni, és tanítani is könnyebb lesz nélküle.

Amikor egy pedagógus tanít, nagyon fontos, hogy lássa a gyerekek arcát, az emocionális visszajelzések fontosak a pedagógusnak a gyerekek oldaláról, de a gyerekeknek is a pedagógus oldaláról és mivel a maszk eltakarja a gyerekek arcát, és a pedagógusnak az arcát, így sokkal nehezebben valósult meg” – mondta Göndöcsné Sárossi Rita, az intézmény vezetője.

A hétvégén még a tömegközlekedési eszközökön is kötelező a maszkviselés. Hétfőtől azonban változik a szabályozás.

A járvány alakulása lehetővé teszi, hogy hétfőtől enyhítsen a szabályokon a kormány. Megszűnik a kötelező maszkviselés és szinte valamennyi járványügyi korlátozás – ezt a miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a csütörtöki kormányinfón.

Kivezetjük azt a szabályt is, amely lehetővé teszi, hogy a munkáltató kötelező oltást írjon elő, két területen teszünk kivételt, a szociális és egészségügyi dolgozók esetén, idősotthonokban és kórházakban indokolt a fenntartása a maszkviselési kötelezettségnek, és kivezetjük a védettségi igazolvány használatára vonatkozó szabályokat is” – fogalmazott korábban Gulyás Gergely.

A kötelező maszkviselés csak a szociális és egészségügyi dolgozók esetén, idősotthonokban, és szociális intézményekben marad meg.

A koronavírus-járvány 5. hulláma a végéhez közeledik – ez jól látszik az adatokból – ez tette lehetővé, hogy eltöröljék a legtöbb korlátozást. Erről Kacskovics Imre immonológus beszélt az M1-en. A szakember ugyanakkor hozzátette, a vírus várhatóan nem tűnik majd el teljesen, időszakosan újra felbukkanhat.

Ezt úgy hívjuk, hogy endémia alakul ki, azaz hol itt, hol ott fel fog bukkanni a következőkben is, és azt tehetjük ellene, hogy megtartjuk a védettségi szintünket, vigyázunk magunkra és a körzetünkre. Különösen az idősebbek, tehát a 60 év felettiek és az immunhiányosak, és sok ilyen honfitársunk van” – fogalmazott az immunológus.

Majd hozzátette, a korlátozások feloldása ellenére az oltási-akciónapok márciusban is folytatódnak, így regisztráció és időpontfoglalás nélkül is kérhető a védőoltás.

 

Forrás: hirado.hu