Helyi adózást érintő változások – KATA, idegenforgalmi adó és fontos határidők

Több helyi adózást érintő változás is életbe lépett 2023. január elsején. A régi és az új KATA adóalanyok a 2022. adóévi helyi iparűzési adóbevallásukat május 31-ig adhatják le a NAV-on keresztül, a korábbi január 15-ei határidő helyett. Január elsejétől az iparűzési adó egyszerűsített megállapítási módja megújul. A korábbi háromféle adóalap megállapítási módszert egyféle mód váltja fel. Fontos határidő még a január 16-a, hétfő, szankciómentesen eddig lehet bejelenteni az építményekkel kapcsolatos, adózást érintő tavalyi változásokat.

A helyi adók az önkormányzatiság megteremtésének alappillérét képezik, ezek az önkormányzat saját bevételei. Ezekből biztosítják a közszolgáltatásokat és tudnak fejleszteni, például a beruházások saját forrásait is ebből teremtik meg Nyíregyházán. Tavaly több adónem tekintetében is lélektani határokat sikerült átlépni a megyeszékhelyen – mondta dr. Kása Brigitta. Nyíregyháza aljegyzője kiemelte, összességében több mint 14 milliárd forint volt az adóbevétel tavaly a városban, ennek a legnagyobb hányadát a helyi iparűzési adó tette ki.

10 milliárd forint fölötti adóbefizetéssel számoltunk és ez be is érkezett az önkormányzat költségvetésébe. Emellett kiemelném a turizmust is, az idegenforgalmi bevételeken is meglátszott az, hogy teljes mértékben visszatértünk, sőt, meg is haladtuk a járvány előtti bevételeket. Az a munka, amit Nyíregyháza befektetett akár marketingben, akár fejlesztésekben a turizmusban, az az adóbevételek szintjén is látszott. 101 millió forint adóbevétel érkezett, és csak azért, hogy a nézők tudják, hogyan alakult ez az összeg a járvány előtti, 2019-es évben, akkor 90 millió forint adóbevétellel zártuk az évet” – nyilatkozta dr. Kása Brigitta.

A 2023-as év egyik fontos határideje január 16-a, szankciómentesen eddig lehet bejelenteni az építményekkel kapcsolatos, adózást érintő tavalyi változásokat. A legegyszerűbben az Elektronikus Önkormányzati Portálon tudják megtenni az érintettek. Január elsejétől az idegenforgalmi adó mértéke 450 forintra módosult személyenként és vendégéjszakánként, valamint megszűnik a papír alapú vendégkönyv kötelező használata. 2023. január 1. napjától az iparűzési adó egyszerűsített megállapítási módja megújul. A korábbi háromféle adóalap megállapítási módszert egyféle mód váltja fel. A további részletekről bővebben is tájékoztatja a nézőket dr. Kása Brigitta a Nyíregyháza Most csütörtök esti adásában.