Hé, hatvannyolc, avagy a Prágai tavasz szellője Magyarországon is végigsöpört

Ezek a döbbenetes képek 1968 augusztusában készültek Prágában. A csehszlovák fővárosba orosz tankok gördültek be, hogy véget vessenek az ott megindult forradalmi változásoknak. A történelemkönyvekbe csak Prágai tavaszként bekerült események 1968 januárjától augusztus végéig tartottak. A keménykalapos Antonín Novotný után a reformer Alexander Dubček lett Csehszlovákia főtitkára és vele az országban demokratikus átalakulás kezdődött.

Dubček kiskedvencként indult

Dubček kezdetben élvezte Brezsnyev, a Szovjetunió nagy hatalmú urának a bizalmát, azonban az országban történtő reformok miatt a moszkvai diktátor bizalma megingott. A Szovjetunió a titkos Duna hadművelet keretében 1968 augusztus 21-én megszállta Csehszlovákiát. A szovjetek attól féltek, hogy Prágából kiindulva összeomlik a keleti blokk. A szakértők szerint a félelem jogos volt.

A Csehszlovák folyamatok valószínűleg 68-ban elmentek volna egy polgári demokratikus politikai berendezkedésig, legalábbis minden jel arra mutatott, hogyha ezt hagyják, akkor megvalósul nagyon rövid időn belül.

– mondta el Mitrovits Miklós, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának főmunkatársa.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

A szovjet tankok erősebbnek bizonyultak a népakartnál. A Prágai tavasz leverésében a Varsói szerződés értelmében ráadásul bolgár, lengyel és magyar csapatok is részt vettek. Pedig Kádár János, a magyar kommunista pártvezér szimpatizált Dubčekkel. Olyannyira, hogy ebben az évben cseh mintára Magyarországon is meghirdették az új gazdasági mechanizmust...

Coca-Cola, Omnia kávé, Túró Rudi...

Nyugatos termékek jelentek meg a boltok polcain, a gyógyszertárakban pedig még fogamzásgátló szereket is lehetett vásárolni, ami egyértelműen a nyugatról indult szexuális forradalom eredménye. Ez derül ki az 1968 hatása Magyarországon című könyvből. A Prágai tavasz így a bukása ellenére is átírta a történelmet.

Nemcsak a bevonulás fontos, hanem az új gazdasági mechanizmus is ebben az évben. A fogyasztásban szabadság lett és a mi könyvünk részben erről is szól, hogy milyen termékeket vezettek be. Túró Rudi, Mesesajt, Coca-Cola... Egy kis nyitás a Nyugat felé, ez egy maradandó érték azt hiszem.

– emelte ki Tóth Eszter Zsófia, a Veritas Történetkutató Intézet társadalomkutatója.

A Jósa András Múzeumban ma többféle szempont alapján vették górcső alá a 68-as eseményeket. A szervezők azt mondták, erre azért van szükség, mert a korszakot kevesen kutatják.


Z. Pintye Zsolt