Házszámtáblák – Április 11-én indult az ellenőrző akció
Fotó: Illusztráció

Mindenre kiterjedő házszámtábla-ellenőrző akciót indított Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közterület-felügyelete, mely egészen az év végéig tart majd. Az ellenőrzés célja, hogy a város ingatlanjai a megfelelő házszámokkal legyenek ellátva, segítve ezzel a posta, a katasztrófavédelem, a rendőrség, a mentőszolgálat és minden olyan szervezet munkáját, akiknek fontos egy ingatlan gyors megtalálása.

 

Az akciónak előzménye is van, hiszen a tavalyi évben a népszámlálást megelőző hónapokban is ellenőrizték a házszámokat a Közterület-felügyelet munkatársai, segítve ezzel a számlálóbiztosok munkáját.

– Tavaly már volt egy hasonló jellegű akciónk, akkor a népszámlálást megelőző egy-másfél hónapban tartottunk hasonló akciót. Akkor csak arra tért ki a figyelmünk, hogy minden egyes ingatlanon legyen házszám, hogy a számlálóbiztosok is tudjanak megfelelően tájékozódni egy adott utcában – tájékoztatott Bodrogi László, a Közterület-felügyelet felügyelet-vezetője.

A tavalyi rövidebb akció során több mint kétezer olyan ingatlannal szemben kellett intézkednie a Közterület-felügyeletnek, melyeken egyáltalán nem volt házszám. A mostani, április 11-én kezdődött ellenőrzés alkalmával azonban összetettebb a feladat, hiszen az ingatlanok tulajdonosainak a határozattal megállapított házszámokat az útról jól látható módon, igényes kivitelben kötelesek feltüntetni – ezt vizsgálják majd a felügyelők.

– A felügyelő ki fog menni egy utcába, kivisz magával egy térképet, amelyen az utcában lévő összes ingatlannak rajta lesz a helyrajzi száma. Van egy másik listánk, amit a város honlapjáról le is lehet tölteni, minden adott utcának megvan a helyrajza és a felsorolási száma, és megvan az adott ingatlanhoz tartozó pontos házszám. A felügyelők ezt fogják ellenőrizni, hogy ezek a házszámok ki vannak-e téve, jó házszám van-e kitéve, és annak a házszámnak olyan-e a minősége, esztétikai értéke, hogy az megfeleljen egy adott követelménynek – tette hozzá Bodrogi László.

Amennyiben a felügyelők nem a megfelelő állapotot találják, az a közösségi együttélés alapvető szabályainak a megszegését jelenti, amiért először figyelmeztetést alkalmaznak. Az ott hagyott értesítő szelvénnyel tájékoztatják az ingatlantulajdonost a feltárt hiányosságról, szükség esetén a megfelelő házszámot is közlik, a hiba kijavítására határidőt adnak. Visszaellenőrzéskor, amennyiben a hiányosság továbbra is fennáll, a felügyelő 50 000 forintig terjedő helyszíni bírságot alkalmazhat, vagy közigazgatási, hatósági eljárást kezdeményezhet, amely során magánszemélyek esetében akár 200 000 forintig is terjedhet a bírság.