Hazátlanok – Német nyelven is megjelent Kováts Judit könyve
Fotó: Facebook / Magvető

A nyíregyházi írónő, Kováts Judit  három regénye jelent  már meg a Magvető Kiadónál. A harmadik kötet, a Hazátlanok németországi és ausztriai bemutatójára a pandémia miatt nem kerülhetett sor. A kényszerpihenő idején online  író-olvasó találkozót szerveztek, folytatták az írást, sőt ma már jelenléti eseményekre készülnek itthon és külföldön. 

Rengeteg pozitív kritika jelent meg a német és osztrák sajtóban Kováts Judit Hazátlanok könyve kapcsán, ugyanis megjelent már németül is, a Nischen Verlag gondozásábban, Zádor Éva fordításában. Ahogyan a szerző fogalmaz, a nagyfokú érintettség válthatta a ki a hatalmas érdeklődést. A mai generáció szüleiről, nagyszüleiről szól a regény, a háború utáni időkről, amikor minden ötödik embert érintett a legnagyobb európai etnikai tisztogatás, a kitelepítés formájában.

„A Frankfurter Allgemeine Zeitung-ban, a Die Presse-ben, a Kurírban, az ORF osztrák közszolgálati rádióban, televzióban, a Salsburger Nachrichten-ben és különböző internetes portálokon is írtak a regényről. Gondolkodtam azon, hogy ezt az intenzív érdeklődést - ami nyilván nagy öröm- mi váltahatta ki. Úgy gondolom, hogy két dologban rejlik a siker. Az egyik a téma, tehát sikerült olyan fehér foltokat megmutatni ebben a regényben, amelyek a legtöbb német és magyar olvasó számára is ismeretlenek. Ez a regény annak a több mint 12 millió németnek állít emléket, akiket a háború után a békében Kelet-Közép Európa országaiból, szülőföldjükről elűztek és a volt Németország különféle megszállási övezeteibe deportáltak. Az ő bűnük annyi volt csupán, hogy németnek születtek” - tájékoztatott Kováts Judit.

Sajnos elmaradtak a németországi könyvbemutatók, melyeket őszre terveznek. 

Írásaikat online formában igyekeztek népszerűsíteni, májusban például a Szabolcsi Szépírók Köre tartott virtuális találkozót, de augusztusra már élő eseményt terveznek. Közben pedig mindenki dolgozik tovább.

„Én folytatom, ahol abbahagytam a Hazátlanok című regényt. A főhőse az Amerikába tartó hajón meséket mond, elfeledett Tátra-meséket és legendákat a kisfiának. A meséken keresztül próbálja megmutatni neki az elveszett világot, az elűzés traumáját” - fogalmazott az író.

Kováts Judit regényét ismét a Magvető Kiadó jelenteti meg, vélhetően a következő esztendőben, az Ünnepi Könyvhétre, Cipszer legendárium címen.