Havazásba vált át az eső, mutatjuk, hol
Fotó: Illusztráció

Újabb mediterrán ciklon érkezik csütörtökön a Kárpát-medencébe, amelyből éjszaka ismét kiadós mennyiségű eső valószínű. Hajnaltól pedig északnyugat felől egyre nagyobb területen havas esőbe, havazásba vált a halmazállapot – írják az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében.

Borult lesz az ég, csak a Tiszántúlon szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat. Sok helyen várható csapadék, amely a Dunántúlon, a Duna mentén és az Északi-középhegységben egyre inkább havazás, havas eső, az Alföld legnagyobb részén döntően eső lehet.

A hegyvidéki területek mellett – ahol akár vastagabb hóréteg is kialakulhat – síkvidéken a Dunakanyar-Zala/Somogy megye sávban van esély néhány cm-es olvadozó hóréteg kialakulására. A délkeleti megyékben egy-egy zivatar is kialakulhat.

Késő délutánra szűnni kezd a csapadék, este már csak kevés helyen eshet. A Dunántúlon az északi, míg az Alföldön a délnyugati szelet kísérik erős széllökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 0 és 5, az Alföldön többnyire 5 és 10 fok között valószínű, de a keleti, délkeleti határ mentén 11, 12 fok is lehet. Késő estére -3 és +4 fok közé hűl le a levegő, nyugaton lesz a hidegebb, míg északkeleten enyhébb az idő.

Az éjszaka első felében átmenetileg csökken, majd újra megnövekszik a felhőzet, hajnalra jórészt erősen felhős vagy borult lesz az ég. Az északi, északkeleti részeken fordulhat elő gyenge havas eső, havazás.

Az északi szelet a Dunántúlon, míg az északkeleti szelet az északkeleti részeken kísérhetik élénk lökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és +3 fok között alakul, de a nyugati hófödte, szélvédett részeken ennél hidegebb is lehet.

 

Forrás: hirado.hu