Hatvanezer karácsonyfát dobtak ki Nyíregyházán - Komposzt lesz belőlük
Hatvanezer karácsonyfát dobtak ki Nyíregyházán - Komposzt lesz belőlük

A magyar emberek többsége hagyományosan vízkeresztkor, január 6-án szedte le a karácsonyfáját és dobta ki a lecsupaszított fenyőt, de volt, aki várt vele. Nyíregyházán ezért az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. két alkalommal szállította el – a héten utoljára –, de a lelkes városlakók részt vehettek a társaság és a NYÍRVV Nonprofit Kft. közös kezdeményezésében is, vagyis beszállíthatták a fenyőket a Hulladékudvarokba. Az akció két hete alatt összesen 279 db vágott és 34 db gyökeres fenyő gyűlt össze, az ÉAK pedig megközelítőleg 60 ezret szállított el a nyíregyházi otthonok elől.

Nyíregyházán a lakosság idén is több lehetőség közül választhatott, már ami a fenyőfáktól való megszabadulást illeti: egyrészt részt vehettek Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata, az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. és a NYÍRVV Nonprofit Kft. közös akciójában, vagyis beszállíthatták a karácsonyfájukat a Korányi Frigyes utca 3., valamint a Kerék utca 1. szám alatti Hulladékudvarokba, amiért nyereményszelvényt kaptak és részt vehettek egy sorsoláson. Aki gyökeres fenyőt adott le, az rögtön 3 darab nyereményszelvényt kapott, valamint 3000 forint összértékű ÉAK és NYÍRVV Szolgáltatási utalványban részesülhetett. Másrészt pedig kihelyezhették azokat a kukák mellé.

Éberhardt Gábor, az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője arról tájékoztatta a Nyíregyházi Napló szerkesztőségét, hogy a kiadott hulladékgyűjtési naptárak alapján valamennyi háztartásban, januárban 2 alkalommal gyűjtötték be a karácsonyfákat, hozzávetőlegesen 60 ezret.

– Az összegyűjtött fák a társaságunk által üzemeltetett komposztálótelepre kerülnek, ahol az egyéb összegyűjtött zöldhulladékkal együtt komposzt készül belőlük. Ezt a komposztot a későbbiekben értékesíteni fogjuk, így például a város zöldterületein is felhasználják majd – hangsúlyozta az ügyvezető.