Három ütemben valósul meg az ipari park tervezése
Három ütemben valósul meg az ipari park tervezése

Legutóbbi lapszámunkban dr. Kovács Ferenc polgármester röviden utalt arra, amellett, hogy folyamatosan zajlanak a befektetői tárgyalások, januárban megkötötték az ipari park tervezésére vonatkozó szerződést egy tervezői konzorciummal, amelynek van fővárosi és nyíregyházi tagja is. Mint jelezte, a szükséges, modern infrastruktúra kiépítésével olyan szolgáltatórendszert kívánnak létrehozni, amely fejlett, magas színvonalon működő ipari parkoknál már elengedhetetlen. A folyamatról dr. Podlovics Roland gazdaságfejlesztésért felelős alpolgármestert kérdeztük.

Jelenleg folyik a Nyíregyháza (Déli) Ipari Park infrastruktúra-fejlesztéshez kapcsolódó tervezés, amely több ütemben valósul meg és magában foglalja az engedélyezési és kiviteli tervdokumentációk elkészítését. A tervezési szerződést Nyíregyháza MJV Önkormányzata kötötte meg a budapesti székhelyű FÕMTERV Zrt.-vel (konzorciumvezető) és a nyíregyházi A Stúdió ’90 Kft.-vel.

Döntés-előkészítő tanulmány is születik

A szerződés keretében összesen 3 ütemben valósul meg a tervezés, de a 2. és 3. ütemeket megelőzi egy döntés-előkészítő tanulmány. Ennek célja, hogy a hosszú távú fejlesztések esetében felmérésre és bemutatásra kerüljenek a lehetséges fejlesztési alternatívák. A tervező által összeállított tanulmánytervnek vizsgálnia kell a különböző változatok előnyeit és hátrányait, ahogyan előzetes tervezői költségbecslés készítése, s mindezekkel összefüggésben a továbbtervezést megalapozó javaslattétel is tervezői feladat. Az így összeállított dokumentum és különböző alternatívák együttes mérlegelésével nyílik majdan lehetőség a továbbtervezés irányának meghatározására.

Utak és kapacitások tervezése

A tervezés magában foglalja többek között a teljes fejlesztési terület határán keresztülhaladó körüljáró utak megtervezését, a 49146. jelű Nagykállói út szélesítését (a város közigazgatási határáig), így biztosítva a teljes terület elérhetőségét. Továbbá a víz- és szennyvízkapacitások területre vezetéséhez szükséges csatorna/csőhálózatok megtervezését, a csapadékvíz-elvezetést, de például a teljes fejlesztési területet érintő kamerahálózatot is. A tervezési feladatok ütemezett teljesítését követően Nyíregyháza MJV Önkormányzata lefolytatja a szükséges beszerzési/közbeszerzési eljárásokat, melyek eredményeként fizikailag is kiépülnek a jelenleg még csak tervezés alatt álló létesítmények.