Három színházi ősbemutatót tartottak egyszerre

Még délután is próbáltak a Móricz Zsigmond Színházban az esti premierre. Nyíregyházán korábban nem mutattak még be villámdrámákat, most egyszerre mégis hármat láthat a közönség. A kezdeményezés arról szól, hogy egy Móricz-novella alapján a három írónak egy éjszaka alatt kell megírni a műveket, amiket a következő este már színpadra is állítanak.

[video]

A Móricz-hetek eseménysorozathoz kapcsolódva az írók a Riport a pesti gyermekről című novella alapján dolgoztak.
– Az egyik fő nehézsége ennek a műfajnak, hogy ha megtalálja a témát, akkor ahhoz kell tartania magát, azt kell kidolgozni. Hiába jön egy újabb ötlet, ami jobbnak tűnik, nem szabad váltani, mert alig van pár óránk a munkára – mondta el Pozsgai Zsolt író, aki hozzátette, nehéz témát kaptak a fent említett Móricz-művel, mert az a gyermekszegénységről szól.

HAT HÉT HELYETT HAT ÓRA

Az írók mellett azonban a színészek, a rendezők és a műszaki stáb dolga sem könnyű. Az új darabok szövegkönyvei péntek reggelre készültek el, este hét órától pedig már az ősbemutatókat tartották.
– Amire minimum hat hete szokott lenni a színészeknek és rendezőknek, most alig hat órájuk volt – ecsetelte Tasnádi Csaba, a Móricz Zsigmond Színház igazgatója. Ennyi ideje volt a művészeknek arra, hogy kitaláljanak minden részletet a színészek mozgásától az utolsó apró díszletig, tehát mindazt, ami a darabhoz kell.
A villám drámaíró műfaj nem ismeretlen fogalom a színházi berkekben, a nyíregyházi teátrumban azonban először tartottak ilyet.

Az öttagú zsűri – dr. Bihari Albertné, Bagoly Vivien, Tarczy Gyula, Onder Csaba és Nyéki Zsolt – az est végén meghozta döntését. Ennek értelmében a legjobb darabért járó elismerést Pozsgai Zsolt kapta. A legjobb színésznőnek Pregitzer Fruzsinát választották, míg a legjobb színész Gulácsi Tamás lett. A legjobb rendezésért járó díjat Bodolay Géza vihette haza. A közönség szavazatai alapján a legjobb előadás Egressy Zoltán műve alapján készült.

Erdős József