Hamarosan kezdetét veszi a Nyíregyházi Folk Fél Hét

Államalapító Szent István ünnepén adják át a városi díjakat, köztük a díszpolgári kitüntetést is. A hagyományokhoz híven ismét lesz tűzijáték augusztus 20-án, az ünnepet pedig a Folk Fél Hét programsorozat előzi meg, mely 18-án, szerdán kezdődik, és számos meglepetést is tartogat a kilátogatók számára. 

Szerdától a Nyíregyházi Folk Fél Hét programja várja a városlakókat és a megyeszékhelyre látogatókat. A nyitó gálaműsor mellett látható lesz számos Kárpát-medencei táncegyüttes műsora, lesz két különleges táncos megmozdulás és egy igazi zenei csemege, valamint fellép a Boban Markovic Orkestar is – mondta el Demarcsek György, a Nyírség Táncegyüttes vezetője.

Nem marad néptánc és zenei csemegék nélkül Nyíregyháza, a nyitógálán egy igazi néptáncshow-t rendeznek a Kállay-ház udvarán. 19-én a Boban Markovic Orkestar lesz látható, egyébként ez az egyetlen belépőjegyes. 20-án pedig az online verbunk rekordkísérlet eredményhirdetését is megtartjuk egy kis tánc kíséretében. Ezt követően pedig az Ásó, kapa, nagyharang – Menyegző a Kárpát-medencében című műsorra kerül sor.”

Augusztus 20-án 17:30-kor a Rózsakert Szabadtéri Színpadon kezdődik az önkormányzati ünnepség, melynek keretében több városi díjat is átadnak – tette hozzá dr. Ulrich Attila alpolgármester.

Az önkormányzati program két nagyon fontos dolog köré épül, a Szent István ünnepe és a kenyérszentelés ceremóniája, illetve a legfontosabb városi díjak átadása köré. Nyíregyháza hagyományosan ezen a napon osztja ki az életműdíjakat, illetve a díszpolgári kitüntetését is, ezt hat fő kapja meg minden évben, melyből egy a díszpolgár, és most ebben az évben megint lesz egy olyan bejelentés, amely a magyar tánchoz, a verbunkhoz kapcsolódik, a Nyírség Táncegyüttessel, és egy rövid, egyórás műsor keretében tervezzük a hivatalos rész lezárását, 8-tól pedig a hatalmas néptáncshow kezdődik, szintén a Rózsakert színpadján.”

Az alpolgármester hozzátette, a hatalmas néptáncshow-t követően ismét lesz tűzijáték a belvárosban, amely Nyíregyháza történetében hagyományosnak mondható, Szent István király ünnepének tiszteletére.