Halálos balesetek – Tavaly duplájára emelkedett az áldozatok száma 2021-hez képest

Egy év alatt kétszeresére nőtt azoknak az áldozatoknak a száma, akik vasúti átjárós balesetben vesztették életüket. 2022-ben összesen 34-en haltak meg a vasúti átjáróknál, közülük 19-en fiatalkorúak voltak, ők utasként szenvedték el ezeket a baleseteket.

Végzetes balesetek az útátjárókban – ezzel a címmel készítette ezt a videót a MÁV, majd az év végi kampányfilmjük középpontjában is a vasúti kereszteződéseknél történt balesetek álltak. Egyre nagyobb hangsúlyt helyez a társaság a figyelemfelhívásra, mivel a tapasztalat azt mutatja, a járművezetők és a közlekedés többi résztvevője sem tartja be a szabályokat a vasúti átjárók közelében. KRESZ-táblák, villogó fények és sorompók is jelzik pedig az átjárókat, a balesetek és tragédiák elkerüléséhez pedig néha elég lenne egy kis figyelem is.

211 baleset

Most már a 14. évben vagyunk, amikor a balesetvizsgálók, a rendőrség semmilyen mértékben nem állapította meg a vasút felelősségét ezeknél a baleseteknél. 100 százalékban a közúti forgalom résztvevői feleltek ezekért a balesetekért már több mint egy évtizede. Az autósok, a kerékpárosok, a rolleresek vagy a gyalogosok. 90 útátjárós baleset történt a tavalyi évben, de összesen 211 baleset volt, amely 79 halálos áldozatot követelt, hogy ha belevesszük ebbe a statisztikába a gázolásokat is, a gyalogosokat is” – nyilatkozta Biber Anett, a MÁV-csoport sajtószóvivője.

Tartsuk be a szabályokat

A balesetek elkerülése érdekében egy nagyon egyszerű dologra kell figyelni a sofőröknek: be kell tartani a KRESZ előírásait, tehát fokozott óvatossággal kell megközelíteni a vasúti átjárókat, valamint csak abban az esetben hajtsanak rá autóval, ha meggyőződtek róla, hogy időben el is tudják hagyni az átjárót, tehát nincs előttük torlódás. Az autósok sokszor a piros lámpa ellenére is áthajtanak a vasúti átjárókon, többek között ez okozta azt is, hogy 2022-ben megnőtt a halálos balesetek száma.

Tragikus esetek

2021-ben 86 vasúti közúti útátjárós baleset történt, 2022-ben pedig 90, de amire igazán fontos felhívni a figyelmet, hogy kétszer annyian haltak meg 2022-ben ilyen baleset következtében, mint 2021-ben. Összesen 34-en vesztették életüket ilyen útátjárós balesetben, és ami még szomorúbb vagy még nagyobb tragédia, hogy a 34 áldozat közül 19-en voltak fiatalkorúak, gyerekek, akik utasként szenvedték el ezeket a baleseteket” – tette hozzá Biber Anett.

Még egy szomorú tény ezekkel az adatokkal kapcsolatban, hogy a balesetek mindegyike elkerülhető lett volna a korábban említett szabályok betartásával. 2022-ben vasutasok és utasok is súlyosan vagy könnyebben megsérültek a közúti közlekedők figyelmetlensége miatt. Harminckilencen szenvedtek súlyos sérüléseket vasúti átjárós balesetben, harmincketten pedig könnyebben megsérültek. Egy év alatt 50 baleset járt csak anyagi kárral és több mint 800 félsorompó rúdját törték le az autósok.