Hajlékot adnak a hajléktalanoknak

Folyamatosan növekszik az Oltalom Szeretetszolgálat intézményeinek átlagos kihasználtsága a krízisidőszak beköszöntével. A nappali melegedőbe most 100-150 ellátott érkezik napi szinten, az éjjeli menedékhelyen 110 körüli a létszám, a népkonyhai szolgáltatást pedig több mint 150 hajléktalan veszi igénybe. Laborczi Géza intézményvezető elmondta, hogy ilyen krízisidőszakban elsősorban az életmentés a feladatuk. Kifejtette, hogy ezek a szolgáltatások egész évben biztosítottak a hajléktalanok számára, azonban van egy időszaki ellátásuk is, amit csak novembertől tavaszig lehet igénybe venni. Ez egy úgynevezett lábadozónak a működtetése, amit minden évben megpályáznak a hajléktalanokért közalapítványtól. Ott a betegek egészségügyi felügyeletben részesülnek, ételt kapnak és orvos is jár hozzájuk.

– Hajléktalan emberek, habekerülnek a kórházba, és amikor már letelik az egészségügyi kezelés, nekik nincs hova haza menni – mondta el Laborczi Géza, lelkész-intézményvezető. – Ezáltal ez egy rendkívül kritikus és kockázatos időszak. Túl hamar lebetegednek és ők maguk is visszaesnek, utcán vannak, a fertőzés veszélye is fokozódik. Minden évben a krízisidőszakban 15 embernek egy ilyen egészségügyi-szociális ellátást biztosítunk.

Illusztráció

Laborczi Géza hangsúlyozta, a céljuk az, hogy aki segítséget kér, annak megfelelő ellátást tudjanak biztosítani. Az éjjeli menedékhelyük is például egy nyitott szolgáltatás. Aki újonnan érkezik, annak csak egy orvosi igazolást kell vinnie magával, ami azt bizonyítja, hogy közösségbe mehet, és nem rendelkezik olyan fertőző betegséggel, ami ártalmas lenne társaira. Az intézményvezető kifejtette, vannak olyan hajléktalanok, akik az éjjeli menedékhelyre azért térnek be, mert fedél nélkül maradtak, de olyanokról is van tudomása, akik onnan járnak dolgozni. Szeretné, ha intézményeikben minden hajléktalan emberi körülmények között vészelhetné át a hideg napokat.

Bruszel Dóra