Hagyományteremtő céllal köszöntötték hétvégén az aranylakodalmukat ünneplő házaspárokat
Fotó: Szarka Lajos

Nyíregyháza Önkormányzata hagyományteremtő céllal köszöntötte hétvégén az aranylakodalmukat ünneplő házaspárokat a Váci Mihály Kulturális Központban. Azokat, akik még ma is párjukkal élnek a városban. A 150-nél is több házaspárból 37-en fogadták el a meghívást.

A nászindulóval indult az ünnepség. Több mint 800 ifjú pár kötött házasságot Nyíregyházán 1969-ben. Bálint Edit Judit és Szepesvölgyi József november 6 -án, csütörtökön volt a Házasságkötő Terem ünnepelt vendége.

Szepesvölgyi József és Szepesvölgyi Józsefné Bálint Edit Judit szerkesztőségünknek elárulta:

Csendesen, egyszerűen történt. Akkor nem volt nagy luxus az esküvővel kapcsolatosan, szűk családi körben, olyan 30 fővel ünnepeltünk. És, hogy mi a hosszú házasság titka? Nagyon sok megértés, szeretet, meg tolerancia. Egy fiú, egy lány lett ennek a házasságnak a gyümölcse.

Sokat tesz az önkormányzat a szépkorú emberekért. Nemcsak eseményeket szervez és pályázatokat hirdet, de anyagi támogatást is ad a rászorulóknak – fogalmazott a szombati ünnepségen a polgármester. A hétvégi program is egy gesztus volt a korosztály felé.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere elmondta:

Az önkormányzat támogatja az időseket külön, de a családokat, a gyerekeket, a gyereknevelést, az egészségmegőrzést – a mai egész nap is erről szól –, a hagyományok, kultúránk ápolását, átadását, aminek szerves része a család. És én itt kiterjeszteném a közösségépítést, ami azért a családdal kezdődik. Családba születünk, növünk fel.

A házassági fogadalom ismétlése, és az, hogy fél évszázad után is megerősítik egymás iránti elkötelezettségüket, valóban felülmúlja talán még az esküvő szentségét is.

Tekintsük úgy a nyíregyháziak nagy közösségét, mint egy nagy család. Egy nagy családban van több generáció. Gyerekek, szülők, nagyszülők, és én azt gondolom, hogy az elmúlt években bebizonyosodott mindenki számára, hogy így tekintjük, és így segítjük az önkormányzat részéről a nyíregyháziak nagy közösségét. Azt gondolom, hogy mindegyik programban levezethető és tetten érhető a szándék.

- nyilatkazta a polgármester.

Dr. Kovács Ferenc utalt a városi nagyrendezvényekre, illetve a civil és helyi közösségek eseményeire, emlékeire, a Malomkertben hétvégén avatott emléktáblára.

Nyíregyháza önkormányzata készül 2020-ban, majd az azt követő esztendőkben is az aranykorúak köszöntésére.