Magyar Népmese Napja a Móricz Zsigmond Könyvtárban és a Váci Mihály Kulturális Központban

Budai Ilonával és Hajdú Ágotával, mesemondó versennyel és folyamatos mesemondással ünnepelték Benedek Elek születésének 160. évfordulóján a Magyar Népmese Napját  a Móricz Zsigmond Könyvtárban és a Váci Mihály Kulturális Központban.

A nagy mesemondó, Elek apó a Többsincs királyfival és számos egyéb mesegyűjteményével bevéste magát talán nem csak a magyar, de az egyetemes kultúrtörténetbe is. Szeptember 30-án, születésének 160. évfordulóján – mint 15 éve mindig - iskolákban, könyvtárakban, művelődési intézményekben idézik meg alakját, életművét.

Budai Ilona Kossuth-díjas népdalénekes, előadóművész, a Nemzet Művésze elmondta:

Mindig úgy 20 perc után elkezdődik a zsizsegés, sustorgás, és mivel eredeti foglalkozásom is óvónő, elkezdtem mesélni, és valami olyasmi történt, mint amikor angyal száll az ember fölé. Csend lett, a szemek kitágultak, még az állak is leestek. És valami olyan csoda történt, ami utolérhetetlen és megmagyarázhatatlan.

Jöttek a mesék egyszerű emberekről és királyokról, békáról és farkasról. A mai online és notebookos, vámpíros világban is a gyerekek a Bogyó és Babóca mesét emlegették a kedvencek között, meg a Csipkerózsikát.

A Magyar Olvasás Társaság kezdeményezése nyomán született emléknap ma sem volt tanulság nélküli. És nem volt élmény nélküli, hiszen Hajdú Ágota mesemondó népzenésszel indult a nap.

A Váci Mihály Kulturális Központban mesemondó versenyt hirdettek óvodás és iskolás, illetve speciális kategóriában. A meghitt, családias környezetben fesztelenül játszottak és beszéltek egymásnak, no meg a közönségnek is a gyerekek. 

Kedden a  Jósa András Múzeumban folytatódik a Népmese Napja nyíregyházi programja. A 9-15 óráig tartó eseményen interaktív és kézműves foglalkozás, illetve állati bemutató is lesz, melyre szükséges az előzetes bejelentkezés.