Gyöngyvirágos tölgyerdőt kapnak a városlakók

Láncfűrésszel vágják a fákat a NYÍRVV munkatársai a Sóstói-erdőben. A vasúti sínek közelében 5 ezer négyzetméteren végeznek erdőfelújítást. A szakemberek az elöregedett, beteg fákat vágják ki, 50–70 éves akácokat és 80–100 éves tölgyeket. Azt mondják, ezek veszélyesek is voltak, bármikor a futókra, sétálókra vagy kerékpározókra zuhanhatott volna egy-egy elszáradt faág. A kitermelt, még hasznosítható fa a Tüzér utcára kerül, és szociális tüzelőként hátrányos helyzetű városlakók kaphatják meg. A fák helyére pedig újakat ültetnek.

[video]

GYÖNGYVIRÁGOS ERDŐBEN SÉTÁLHATUNK

A NYÍRVV Kft. elképzelései szerint itt egy újabb, gyönyörű erdő alakul majd ki kocsányos tölgyekből, amelynek avarszintjében gyöngyvirág nő majd.

Kattintson!

– Továbbra is az a célunk, hogy ahol csak lehet, a Sóstói-erdőben visszaállítjuk az őshonos, kocsányos tölgyes, gyöngyvirágos élőhelyet – Keczkó János, közterület-fenntartási irodavezető. – Ezért megpróbálunk majd itt gyöngyvirágot telepíteni és olyan cserjefajokat, amelyek valamikor itt jelen voltak, csak a bodza és egyéb cserjék kiszorították az élőhelyéről.

A VÁROSLAKÓK ÖRÖMÉRE

A NYÍRVV irodavezetője hozzáfűzte, a tölgyek visszatelepítése sikeres a Sóstói-erdőben. A korábban felújított parcellákban, már szépen cseperednek a növendékfák. Bár telepítésük nem gazdaságos, a Sóstói-erdőben történő fagazdálkodás nem a profitszerzésről szól. Az önkormányzat célja, hogy az ökológiai szempontokat figyelembe véve őshonos fajokban gazdag élőhelyet hozzanak létre, ami jó levegőt biztosít és a városlakók örömét szolgálja.

Z. Pintye Zsolt