Gyermekkönyvhónap: április 22-től május 24-ig várják a kicsiket a könyvtárban

Megnyílt az 51. Gyermekkönyvhónap a Móricz Zsigmond Könyvtárban. Hétfőn délelőtt kihirdették a Mesélő Móricz rajzpályázat eredményeit, és a Tánctanoda pedagógusai mulattatták táncházban a gyerekeket. A május 24-ig tartó programsorozatban találkozhatnak a gyerekek kedvenc íróikkal.

A Tánctanodával indult, és az Ákom-Bákom Bábcsoporttal zár az 51. Vármegyei Gyermekkönyvhónap. Közben kedvenc szerzőikkel találkozhatnak az ifjú olvasók. Itt lesz Vadadi Adrienn, Víg Balázs és Sohonyai Edit is a Móricz Zsigmond Könyvtárban. Hagyományosan a rajzpályázat eredményhirdetésével nyitott a programsorozat. A névadó születésének 145. évfordulóján meghirdetett Mesélő Móricz versenyt mind az alsó, mind a felső tagozatos kategóriában a Mátészalkai Szatmár Művészeti Iskola nyírmeggyesi diákjai nyerték.

„Azt illusztráltam, hogy a malacnak volt egy papirosa, amit az egerek szétrágtak. Ceruzával rajzoltam. Hogy olvasni, vagy rajzolni jobb-e? Is-is”

– mondta a felső tagozatos kategória győztese, Lakatos Ferenc, a nyírmeggyesi Arany János Általános Iskola diákja, aki A disznó, kutya, macska, egér mesét olvasta rajzához.  8 nyíregyházi és 15 vármegyei iskola jelentkezett a rajzpályázatra. A legtöbb alkotást a Móricz Zsigmond Általános Iskola diákjai juttatták el a könyvtárba, de a tiszalöki gyerekek közül is sokakat megszólított az író életműve. 100 rajz került a zsűri döntése szerint a megnyitóünnepségen bemutatott kiállításra.

"449 rajzot kaptunk, 355 rajzot alsó tagozatosoktól, 94 rajzot a felső tagozatosoktól. 8 nyíregyházi iskolából, és 15 vidéki iskolából érkeztek a pályamunkák, melyet szakmai zsűri bírált el. A mai napon kerül sor az eredményhirdetésre, illetve Baracsi Endre alelnök úr megnyitja a Gyermekkönyvhónapot, és kezdetét veszi az a programsorozat, melynek az a célja – és a könyvtárnak is az a célja –, hogy felhívja a figyelmet a könyvekre, az olvasásra, mindezt tegyük élményekkel telve, játékosan. E köré csoportosulnak a programok”

– fogalmazott a könyvtár igazgatója, Tomasovszki Anita. Május végéig jelentkezik a Mindentudás könyvtára, melyben Szép Tibor professzor a madárvonulás csodájáról beszél a gyerekeknek. Jelentkezik a Cseperedő Meseklub, de Hajdú Ágota is várja népzenei programmal a kicsinyeket.

„Én nagyon szerettem olvasni. Falusi gyerek vagyok, Beregdarócon születtem, és ott nőttem fel. Mindig könyvekkel voltam körülvéve. Azok a szereplők, akiket a könyvekben megismertem – népmesék, vagy később akár regények, novellák, így Móricz-novellák szereplői is –, azok valahogy körbefonták az életem, és mindig ott voltak velem. Az olvasásnak az az egyik legfontosabb üzenete és értéke, hogy valahol az a képzelőerő, amit fantáziának is hívhatunk, az nagyban hozzájárul ahhoz, hogy akár tanulni, akár az életben egy kicsit aktívabb és kreatívabb is tud lenni a későbbiekben a gyerkőc”

– ezekkel a gondolatokkal köszöntötte a közönséget a vármegyei önkormányzat alelnöke, Baracsi Endre. A könyvet kézbe venni más érzés, mint egy mobilt vagy tabletet. A könyvnek illata, tartása van – fogalmazott az alelnök. Csángó táncokkal jöttek a gyerekekhez a Tánctanoda néptáncpedagógusai, Antal Dóra és Antal Roland. Mint láthatják, jókedvű mulatozás zárta a nyitónap programját. A könyvtár következő nagy eseménye – túl a Gyermekkönyvhónapon – az Ünnepi Könyvhét lesz, mely június 13-án kezdődik.