„Gyere hokizni” – Nyíregyházára érkezett a Magyar Jégkorong Szövetség roadshow-ja

A Városi Jégpályára érkezett a Magyar Jégkorong Szövetség „Gyere hokizni!” roadshow-ja csütörtök délelőtt. A rendezvényen Orbán Attila válogatott jégkorongozó beszélt a gyerekeknek a sportágról és próbálta felkelteni az érdeklődésüket. Hasonló toborzást végez évek óta a Szabolcsi Jégsport Egyesület is, céljuk, hogy néhány év múlva már felnőttcsapatot is tudjanak indítani.

Saját élményeiről is mesélt a gyerekeknek Orbán Attila, a válogatott jégkorongozó ötéves korában próbálta ki a sportágat, aztán másnap már a jégen is volt. Jelenleg szakmai vezető és edző is, a gyerekeknek azt javasolja, minél hamarabb próbálják ki a jégkorongot, neki például már négyéves tanítványa is van.

Ez az egyik legösszetettebb sportág, ebben szinte minden megtalálható, koordináció, sebesség, erő és még sorolhatnám. Azt tudni kell, hogy bármit is csinálunk az életben, az akaraterő, ami előre visz minket, és úgy gondolom, ebben a sportágban is ez a fő vonal, amit képviselni kell. A többi majd a szorgalom és az akaraterővel javulni fog” – nyilatkozta Orbán Attila válogatott jégkorongozó.

Roadshow

Orbán Attila úgy látja, hogy a játék szeretete egyre több embert elér, így jó úton vannak, hogy az utánpótlás is biztosított legyen. Ebben sokat segít a Magyar Jégkorong Szövetség „Gyere hokizni” roadshow-ja, a toborzó előadás már nem első alkalommal érkezett Nyíregyházára. Az egész országot járva népszerűsítik a sportágat, mivel sokan még nem ismerik a jégkorongot, a szülők pedig sokszor féltik is ettől a gyerekeiket.

Biztonságos sportág

Mindig kereszttűzben vagyunk, hogy ez egy nagyon veszélyes sportág, de azt most is hangsúlyoznám, hogy nem ez a legveszélyesebb sportág, rengeteg felszerelés van a gyerekeken, felnőtteken egyaránt. Mivel nagyok az ütközések, ezért el lehet esni, viszont azt gondolom, hogy ezt ki kell próbálni, és amikor a gyerekek ki is próbálják a jégen, elesnek, felállnak és nagyon jól érzik magukat, akkor biztossá válik a szülők részéről is, hogy ez valóban egy jó dolog lehet” – mondta Popovics Polett, a Magyar Jégkorong Szövetség kommunikációs munkatársa.

Sokan a sportág magyar sikereiről sem hallottak még, pedig a hazai női és férfiválogatottnak is szép eredményei vannak.

Toborzás, edzés Nyíregyházán

A Szabolcsi Jégsport Egyesület 2006-os alapításától kezdve nagy hangsúlyt fektet a jégkorong népszerűsítésére, tavaly összesen 97 főt tudtak rendszeresen versenyeztetni, a 2022-es év végére szeretnék elérni a 100–150 fős létszámot – nyilatkozta az egyesület elnöke.

A Szabolcsi Jégsport Egyesület mindent megtesz annak érdekében, hogy egyre népszerűbb legyen itt ez a sportág a helyiek körében is. A többi meglévő csapatsport mellett megfelelő alternatívát nyújt a jégkorongozás is. Toborzást hirdettünk, várunk szeretettel minden 5 és 12 év közötti gyermeket, akik vonzalmat éreznek a jégkorong sport iránt. Akik csak korcsolyázni szeretnének megtanulni, azok számára is lehetőséget biztosítunk, minden héten hétfőn és szerdán 17 órától várjuk szeretettel. Akik tudnak korcsolyázni, azok is jöhetnek, mert tudjuk kiváló edzőinkkel fejleszteni a tudásukat” – nyilatkozta dr. Zsoldos Barnabás Pál, a Szabolcsi Jégsport Egyesület elnöke.

Távlati célok

Az egyesület munkáját nagyban segíti, hogy 2018 márciusától kezdve modern körülmények között tudnak edzéseket tartani és hazai versenyeket lebonyolítani Nyíregyházán, a Városi Jégpályán. Rövid távú céljuk, hogy a nyitott pályát zárttá tegyék, keresik a pályázati lehetőségeket, így a gyerekeknek ne csak száraz edzéseket tudjanak tartani, amikor a jégpálya nem üzemel. Jelenleg U8 és U14 korosztály között versenyeztetnek, bíznak benne, hogy 5–7 éven belül már felnőttcsapatot is tudnak indítani.