Görögkatolikus siker – Állami elismerés szervezőmunkáért

„Nemcsak a gyerekeket, a szülőket is megszólítjuk!”

A görögkatolikus oktatási és nevelési intézményrendszer kialakítása és fejlesztése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként kapta meg a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét Grunda János. A Nyíregyházi Egyházmegye oktatásügyi tanácsadója 1982-ben kezdte meg papi hivatását és a rendszerváltás óta vesz részt görögkatolikus oktatási intézmények kialakításában. Az állami elismerést Grunda János Gulyás Gergelytől vehette át augusztus 19-én a Károlyi-Csekonics palotában.

Büszkén mutatta a nyírpazonyi görögkatolikus templom új ikonosztázionját Grunda János. A Nyíregyházi Egyházmegye oktatási tanácsadóját 1982-ben szentelték pappá, azóta három megyében teljesített szolgálatot. Jelenleg Nyírpazonyban él, és sokat tesz azért, hogy a helyi görögkatolikus közösség erősödjön és gyarapodjon.

„Az oktatás mellett neveljünk is!”

Ebben a kitüntetésben azonban nem csupán a papi munka van benne. Grunda János a rendszerváltás óta dolgozik azon, hogy a görögkatolikus egyháznak korszerű, jól felszerelt, kiváló szakembergárdával működő oktatási intézményei legyenek. Óvodák, általános és középiskolák létrejötténél bábáskodott Miskolctól kezdve, Hajdúdorogon át Nyíregyházáig. Grunda János ugyanakkor azt vallja, hogy a nevelés nem merül ki az oktatásban, és arra is szükség van, hogy a gyerekek és ifjak mellett az egyház a szülőket is képes legyen megszólítani.  

„Az oktatás a nevelésünknek csak egy része, tehát az egész személyiségünknek csak egy kis szelete az oktatás, azon kívül a nevelés, a szabadidős program, az új lehetőségek megélése, a kihívások átadása, tehát nagyon összetett, és természetesen ide tartozik a hitnek az átadása is, és az intézményrendszerünkben arra jöttünk rá, hogy nemcsak a gyermekeinket kell nevelni és oktatni, hanem egyre inkább a kedves szülők is rászorulnak” – fogalmazott Grunda János.

Sokféle szerepben

Grunda János 1956-ban született, Ajakon. Az elmúlt években nemcsak oktatási referensként állta meg a helyét az egyházmegyében, számos szakterületen dolgozott, volt például vagyonkezelő és ökonómus is.

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjét augusztus 19-én vehette át a görögkatolikus oktatási tanácsadó. A rangos állami kitüntetést Novák Katalin megbízásából Gulyás Gergely adta át a Károlyi-Csekonics palotában.