Goriziában versenyez a Pro Musica Leánykar, Rómában a Cantemus Gyermekkar
Pro Musica Leánykar (Fotó: Felvégi Andrea)

Nagyjából egy időben 2022. július 14-22. között két nemzetközi kórusversenyen is részt vesz a Nyíregyházi Cantemus Kórus Pro Musica Leánykara és Cantemus Gyermekkara.

Mindkét versenyt Olaszországban rendezik. Goriziában 59.-ik alkalommal az Augusto Cesare Seghizzi olasz zeneszerzőről és kórusvezetőről elnevezett Nemzetközi Kórusfesztiválon és versenyen a Pro Musica Leánykar, Rómában pedig a 11. „Musica Eterna" versenyen a Cantemus Gyermekkar mutatkozik be. A Nyíregyházi Cantemus Kórus énekkarai már több alkalommal is részt vettek a goriziai megmérettetésen, számos első díjat és nagydíjat is szereztek itt, viszont a római versenyen most első alkalommal szerepelnek. 

Cantemus Gyermekkar (Fotó: Mudra László)

A Pro Musica Leánykar 38 énekese Szabó Soma Liszt-díjas karnaggyal, Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy pedig a 40 fős Cantemus Gyermekkarral indulnak útnak. A Pro Musica Leánykar négy kategóriában is pódiumra lép a goriziai versenyen, a gyermekkarnak Rómában csak egy versenyprogramot kell bemutatni maximum 15 percben. A római verseny érdekessége még, hogy a július 16-án megrendezésre kerülő nyitókoncert Ferenc pápa személyes jelenlétében zajlik majd. Mindkét versenyen a kategória győztesek a nagydíjas megmérettetésen is szerepelnek.

 

Szerző: Szilágyi Szilárd