Gondolatok az életről: kiállítás Csipkerózsikával
fotó: Szarka Lajos

Csipkerózsika, vagyis az Alvó szépség, azaz a Sleeping beauty címet adta születésnapi kiállításának Németh Erika szobrászművész. Nem is klasszikus tárlat, egy sajátos performansz volt a megnyitó a kulturális központ aulájában. A látvány – Aurora szobra és a festett rózsakert – tovább, április 4-ig marad a földszinti térben.

Szépség és harmónia, a képzőművészet, a klasszikus zene és a balett varázsa költözött a szerdai kiállításmegnyitón a Váci fogadóterébe. A szobrászművész Németh Erika, a zeneszerző Csajkovszkij, a koreográfus Marius Petipa, és egy fiatal japán balerina.

Legtöbben tortával ünnepeljük a születésnapokat, a szobrászművész kiállítással. Németh Erika Sleeping beauty, azaz az Alvó szépség címet adta a Csipkerózsika-történethez. Nem klasszikus kiállítást, egy performanszot álmodott meg a Váci Mihály Kulturális Központ aulájába, ahová meghívta kollégáit és tanítványait is.

„Mindannyiunkban él valahol egy tiszta, ifjú lélek, aki álmában bolyong egy bűvös erdőben, és szerelemről, boldogságról álmodik. A fiatal ember álma mindig őszinte. Ő maga reményekkel teli, szíve bizalommal nyílik mindenki felé. Ezután jön az ébredés”

– fogalmaz ajánlójában maga a művész.

„Mivel szenvedélyesen szeretem az összes művészeti ágat, mindig szerettem volna egy ilyen összművészeti eseményt rendezni, amin a képzőművészet, a zene és a tánc együtt szerepel. Nagy szenvedélyem a balett, és a klasszikus zenét is nagyon szeretem. Erre fűztem fel az egész koncepciót, tehát a Csipkerózsika téma, Csajkovszkij zenéje, balett, tánc, komolyzene és a képzőművészet műalkotásai. Én Aurora figuráját készítettem el egy 160 cm-es nagy szobor formájában, és egy 10 méteres festményt, ami Aurora, Csipkerózsika rózsakertjét ábrázolja. Tehát minden róla szól, az Alvó szépség, Sleeping beauty, Csipkerózsika”

– mondta a kiállítás koncepciójáról az ünnepelt művész, Németh Erika szobrász. 

Vélhetően leesett a nyíregyháziak álla, nemigen láttak még ilyenfajta tárlatot mostanában a városban, nem szólva arról, hogy az alkotók, előadók valamennyien nők. De csak ott, csak akkor, és csak azoknak volt megélhető az élmény, melyet a kiállításmegnyitó kínált. Aurora szobra és rózsakertje, a 10 méteres festmény április 6-ig látható a Váci aulájában. 

„Remélem, férfiként élvezhetem a sok hölgy előadását! Németh Erikának – mivel ismerem az eddigi munkásságát, és hogy betöltött egy szép életkort –, azt gondolom, ez a kiállítás mindenféleképpen a saját lelke kedvére való. Ha azt vesszük, hogy sok éve tanít már a Művészeti Gimnáziumban, sok növendéke került ki Magyarországon, a városban, vagy a világban a szobrászat, a grafika területén, mindenféleképpen azért is jó nemcsak nekünk, akik itt vagyunk, hanem a városnak is, mert ezek a művésztanárok életben tartanak olyan szakmákat, készségeket, amelyek nem minden emberben vannak meg. Olyan készségeket, amelyeket fejleszteni érdemes folyamatosan. Erika az egyik letéteményese annak, hogy ezt biztosítani tudják. Az Alvó szépség, Csipkerózsika, az benne van minden emberben, csak nem biztos, hogy ez a tehetség elő is jön. Ezért jó, hogy vannak olyan emberek – hogy modern szóval mondjam –, akik ezt menedzselni tudják”

– fogalmazott dr. Ulrich Attila alpolgármester.

„A művészet megédesíti az életünket. A művész nem kér a józanság biztonságából. Élete vakmerő küzdelem az öröklét felé”

– mondja a szobrász. Németh Erika az ország több pontjára szeretne eljutni ezzel a varázslatos estével, elsősorban azokba a városokba, ahol köztudottan népszerű a balett.
 

Kapcsolódó galéria

Alvó szépség Nyíregyházán