Geszterédtől Rakamazig – Honfoglalás kori leletekből nyílt kiállítás a Kállay Gyűjteményben a magyar kultúra napján
Fotó: Trifonov Éva

Honfoglalás kori leleteket tartalmaz a Kállay Gyűjtemény legújabb kiállítása, amely a magyar kultúra napján nyílt meg ünnepélyes keretek között.

 

 

A Geszterédtől Rakamazig című időszaki tárlat keretében láthatják az érdeklődők annak a geszterédi aranyszablyának a másolatát, amelynek a rekonstrukciója négy évig tartott, valamint a vármegyei múzeumban őrzött honfoglalás kori tarsolylemezek hiteles másolatait is.

– Azért érdekes most itt a Kállay Gyűjteménynek ez az időszaki kiállítási terme, mert van egy kezdete, a honfoglaló magyarság művészetének néhány ékes lenyomatával, és most abban a részben állunk, ahol egy mai kortárs festőnek vannak a művei. A magyar kultúra valahol ebben a több mint ezer évben van benne, amit a kettő szimbolizálhat. Nyilván a szokásaink, a hagyományaink, az anyanyelvünk, az összes olyan dolog, amire nem is gondolunk, hogy kultúra, de gyerekkorunk óta velünk van, azt jelképezheti ez a két kiállítás is, amely azt gondolom, hogy a lokálpatriotizmusunk és a nemzettudatunk fenntartása érdekében nagyon fontos ebben a változó, rohanó világban mindenféleképpen. Azt is gondolom, hogy akik a kultúrában dolgoznak, fontos felelősségük van, hiszen mindazt, amit az elődeink ránk hagytak, azt tovább adományozzák. Ha kell, jó irányba változtassanak rajta, hiszen a mai modern kor gyerekei ők egy teljesen más világképpel, teljesen más környezetben nőnek fel. De ha egyszer felnőnek, akkor nekik kell azt az örökséget továbbvinni, amit mi most rájuk hagyományozunk – mondta el a helyszínen dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere.

Már a kiállítás megnyitója megszólított minden korosztályt, sokan voltak kíváncsiak a honfoglalás kori leletekre. Ahogyan arról már az elmúlt héten beszámoltunk, a Geszterédi Aranyszablya Társaság Alapítvány a Jósa András Múzeumnak ajándékozta a geszterédi aranyszablya hiteles rekonstrukcióját, ami immár teljes pompájában díszeleg. A munkálatok költsége 13 millió forint volt, az aranyszablya eszmei értéke pedig 40 millió forint. A múzeum a jövőben gondoskodik arról, hogy méltó módon kerüljön a látogatók elé az aranyszablya, amit megfelelő módon tárolnak az eredeti leletekkel együtt – így került a kiállítási anyag a magyar kultúra napján a Kállay Gyűjtemény emeleti termébe.

– 2019-ben kezdtük el ezt a munkát. Tulajdonképpen 4 évig tartott, míg a szablya elkészült. Mivel töredékesen került elő, ezért a szabály leírását kellett megcsinálni. Miután ez megtörtént, akkor kezdődhetett el ez a munka. Nagyon hálásak vagyunk a sok segítségért, amit a múzeum szakembereitől kaptunk, rendelkezésünkre bocsátották az eredeti honfoglalás kori leleteket, ami alapján elkészültek ezek a gyönyörű veretek, amik a szablyán láthatók. Nem másolatról beszélünk, hanem rekonstrukcióról, hiszen arról lehet másolatot csinálni, ami megvan és mivel ez egy rekonstrukciós munka, ezért tartott ilyen sokáig. Sok szakember közreműködése kellett ahhoz, hogy ilyen gyönyörű legyen. Itt a mai kiállításon van két szakember, aki a szablyát kovácsolta, egy kardkovács, Szabó István és itt van az a fiatalember, Stromajer Ádám, egy ötvös cizellőr, akinek nagyon sokat köszönhetünk, a kutatási eredményei alapján is lett ilyen ez a szablya, ahogy itt látható. Nagyon szép munkát végzett, nagyon büszkék vagyunk rá – emelte ki Rácz János, a Geszterédi Aranyszablya Társaság kuratóriumi elnöke.

Rácz János, a Geszterédi Aranyszablya Társaság kuratóriumi elnöke azt is elmondta, az aranyszablya 1927-ben mostoha körülmények között került elő, disznók túrták ki egy tanyán, majd összeszedték a darabokat, így közel 100 évet vártak arra, hogy teljes szépségében tekinthesse meg a szakma és az érdeklődők. A kiállításmegnyitón Geszteréd polgármestere, Szabó József is részt vett, aki elmondta, nagy megtiszteltetés, hogy ilyen méltó helyre került a község büszkesége.

– Én nagyon meg vagyok hatódva, ez nagyon-nagyon jó érzés. Én már gyermekkorom óta hallottam az aranyszablya történetét egy tanáromtól. Itt szeretném hálámat és köszönetemet kifejezni a magyar kormánynak és mindenkinek, aki segített ezt a rekonstrukciót megcsinálni – hangsúlyozta Szabó József, Geszteréd polgármestere.

A geszterédi aranyszablya mellett a Jósa András Múzeum gyűjteményének 7 tarsolylemeze látható a kiállításon, amely azért is jelentős, mert összesen 28 darab lelet ismert a Kárpát-medence területéről. A tarsolylemezekről készült kópiák lehetővé teszik, hogy a múzeum féltett kincsei a nagyközönség elé, szinte kézzelfogható közelségbe kerüljenek. A Geszterédtől Rakamazig kiállítás március 2-áig tekinthető meg, a tervek szerint pedig családi napot is szerveznek, amely a leletekhez kapcsolódik.

Kapcsolódó galéria

Geszterédtől Rakamazig - kiállításmegnyitó a Kállay Gyűjteményben