Gépészeti témanapot tartottak a Digitális Közösségi Műhelyben
Második alkalommal rendeztek tematikus műhelynapot a Szakképzési Centrumban.
Gépészeti témanapot tartottak a Digitális Közösségi Műhelyben
Gépészeti témanapot tartottak a Digitális Közösségi Műhelyben
Gépészeti témanapot tartottak a Digitális Közösségi Műhelyben

A gépészeti témanapon a térség gazdálkodó szervezeteinek közreműködésével, a szakképzést és a duális képzést népszerűsítették.

A Digitális Közösségi Alkotóműhelyben négy, a körzetben meghatározó gépész vállalat munkásságával ismerkedhettek meg a vendégek, emellett bemutatták az intézmény legújabb szerzeményét, az úgynevezett Apollo hegesztő szimulátort is, melyet egy pályázat támogatásával körülbelül két hónapja nyert a Szakképzési Centrum.

Ezt mutatta be Kerezsiné Viznyiczky Anikó, a NYSZC Inczédy György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma mérnök-tanára.

Ennek az Apollo típusú gépnek nagyon nagy előnye, hogy a szimulátor a 3D-s  kép segítségével mindenféle sérülés, por, füst, gáz belélegzése nélkül meg tudja mutatni az összes lehetséges pozícióban, és az összes lehetséges technikában a hegesztés szépségeit. Azon kívül van egy visszajátszási lehetőség, a diák önmaga meg tudja nézni, hogy milyen paramétereket állított be rosszul. Milyen varratot készített és, hogy a varratnak a hibái milyenek.

Két éve fogad duális képzésben szakmunkástanulókat a tiszalöki Hot and Cold Therm Kft., melynek az épületgépészeti kivitelezés a fő profilja.

Szakmai területeken, asztalos, bútorasztalos, gépi forgácsoló, csőhálózat szerelő, technológiai csőszerelő, lakatos szakmunkásaink vannak. Festő, kőműves, burkoló. Konkrétan a 9. évfolyamosok gyakorlati képzőhelyen belüli foglalkoztatása a feladat, aztán előkészítő munkálatok, megismertetni a szakma szépségeivel a tanulókat. A felsőbb tagozatosoknak helyszíneken vannak kijelölt munkaterületek, ahol képzett kollégáink és szakoktatóink végzik velük együtt a feladatot.

- nyilatkozta Benkő Zoltán, a cég ügyvezető igazgatója.

A nyílt napokon nemcsak a Szakképzési Centrum 10 tagintézménye, hanem pályaválasztás előtt álló  nyolcadikosok és pályaorientációs tanárok, sőt érdeklődő városlakók előtt is nyitva áll a Digitális Műhely ajtaja.

Ahhoz, hogy jó szakembereket képezzünk, szoros kapcsolat kell legyen a különböző cégekkel, gazdálkodó szervezetekkel. Nemcsak a tanulószerződéses és együttműködési megállapodáson alapuló gyakorlati képzésre gondolok itt, hanem arra is, hogy a pedagógusoknak, gyakorlati oktatóknak napi információjuk kell legyen azokról az új technológiákról, amelyek ott vannak már a gazdaságban.

- fogalmazott a nyílt nap kapcsán Gurbánné Papp Mária, a NYSZC főigazgatója.

A Digitális Közösségi Alkotóműhelyben lehetőség van a cégek igényeinek felmérésére, és az új technológiák bemutatására, így lehet csak minőségi szakképzést folytatni. A Centrum alapvető feladata nyilván a munkaerő piac igényeinek megfelelő képzés és gyakorlati oktatás, a hiányszakmák felmérése.

Kapcsolódó galéria

Gépész szakmai nap