Friss tájékoztatás – Kijárási korlátozás és további helyi intézkedések Nyíregyházán

Dr. Kovács Ferenc polgármester a veszélyhelyzet lejártát követően elrendelt Kormányzati és önkormányzati intézkedésekről az alábbiakról tájékoztatja a lakosságot:

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata a koronavírus okozta járványügyi helyzetben is kötelességének tekinti, hogy a segítségre szoruló városlakókról gondoskodjon, mindennapjaikat segítse, így a veszélyhelyzet során elrendelt valamennyi polgármesteri hatáskörben meghozott eddigi intézkedést az önkormányzat fenntart.

Valamennyi társasház közös képviselője levélben kap értesítést a koronavírus járvány ideje alatt elérhető önkormányzati segítségről és segélyvonalakról, amely tájékoztatás kifüggesztéséről a lépcsőházakban gondoskodni fognak. (Ez a tájékoztatás ide kattintva is elérhető!) A társasházakban, szövetkezeti házakban nagy számban élnek idős, 70 év feletti, segítségre szoruló emberek, kisgyermekes családok, a polgármester ezért kéri a közös képviselők segítségét abban, hogy azokhoz is eljussanak a helyi segítségnyújtással kapcsolatos legfontosabb információk, akik nem rendelkeznek internet-hozzáféréssel, illetve a helyi médiában megjelenő információk nyomon követésére sincs lehetőségük. Az egymásra való odafigyelés ebben a helyzetben különösen fontos, ezért kérjük, függesszék ki ezeket a tájékoztatókat a lépcsőházakba. A polgármester arra kéri a közös képviselőket, hogy segítsék a járványügyi védekezést azzal is, hogy kiemelt figyelmet fordítanak a kezelésükben lévő társasházak közös használatú helyiségei, különösen a lépcsőházak gyakoribb fertőtlenítő takarítására, átszellőztetésére.

A vendéglátó üzletek soron kívül értesítést kapnak a kijárási korlátozás miatt bevezetett új szabályokról. A lakosság figyelmét azonban most is felhívjuk arra, hogy vendéglátóüzletben vendégként tilos tartózkodni, az elviteles ételkiadás kivételével.

A járványügyi helyzet miatt Nyíregyházán 2020. március 30-ától a hétköznap nyújtott fogorvosi sürgősségi alapellátást kizárólag az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság Nyíregyháza, Szent István utca 14. szám alatti épületben, az 1. emeleti 23-as rendelőben minden munkanap 8-14 óráig lehet igénybe venni. A fő elvárás a fájdalom csillapítása, orvosszakmai szempontok alapján a szövődmények megelőzése, de kiemelten fontos az egészségügyi dolgozók egészségének védelme, ezért nem javasolt bármilyen akár fúrással vagy vízporlasztó eszközzel történő beavatkozás elvégzése. A sürgősségi fogorvosi ellátást igénybe vevők, a saját körzeti fogorvosukkal előzetesen egyeztetve, a véleményüket kikérve keressék fel a sürgősségi fogorvosi rendelőt, ahol előzetesen, kötelező gyorsvizsgálaton és kötelező írásbeli nyilatkozat megtételét követően végzik el a betegeknek szükséges sürgősségi beavatkozást.

Hétköznap központi vonalon is kérhet sürgős esetben fogorvosi tanácsadást: 06/20-6699-315

A hétvégi fogorvosi ügyelet sürgősségi esetben a Nyíregyháza, Szent István u. 70. szám alatti Központi Orvosi Ügyelet épületében továbbra is elérhető.

A NYÍRVV Nonprofit Kft. a jelenlegi helyzetben is mindent megtesz az irányítása alá tartozó egységek zavartalan működése, a piacokra kilátogató vásárlók és az árusítók védelme érdekében.

A megszokott nyitvatartási rend szerint üzemelő Tokaji úti, Zöldség- Gyümölcs Nagybani Piac a Búza téri Piaccsarnok és a Jósavárosi, illetve Örökösföldi termelői piacokon az Operatív Munkacsoport ajánlásainak megfelelően az alábbi óvintézkedéseket vezették be a kereskedők és vásárlók biztonsága érdekében:

- A piacokon félóránként végeznek fertőtlenítést.

- Az árusok és a látogatók részére több ponton kézfertőtlenítő adagolót és fertőtlenítésre alkalmas szappant, illetve a helyes kézmosás fontosságára felhívó piktogramokat helyeztek ki.

- A Piaccsarnokban egy időben használható asztalok számát maximalizálták, hogy az árusok egymás között kellő távolságot tartsanak.

- A külső fedett piaci részen a megszokott 330 helyett, 165 árusító asztal használatára van lehetőség.

- A Búza téri piactér külső és belső asztalai előtt az árusítók és vásárlók közötti kellő távolságra figyelmeztető jelzéseket helyeztek el.

A Móricz Zsigmond Színház a szabótárában elkezdte a koronavírus elleni védőmaszkok gyártását, elsősorban a színház dolgozóinak és Nyíregyháza MJV Önkormányzat munkatársainak. Raktári anyagokból napi 40-50 db maszk készülhet női és férfi fazonban, 2 méretben.

Az Operatív Munkacsoport szükség esetén további helyi intézkedésekre tesz javaslatot. Valamennyi eddig kiadott, a járvány megfékezésének érdekében hozott helyi intézkedéseket tartalmazó sajtóközleményünk elérhető városunk hivatalos weboldalán: https://www.nyiregyhaza.hu/

 

Dr. Kovács Ferenc polgármester megbízásából:

Dr. Kása Brigitta aljegyző, az operatív munkacsoport vezetője